Lidé bez domova přišli o zrak. Na zkoušku

19.03.2014 19:05

V rámci programu Homeless Accelerator navštívili lidé bez domova ze sociálního podniku Pragulic Neviditelnou výstavu a mohli tak zažít, jaké to je být nevidomým. Setkaly se tak dva světy lidí, kteří bojují s nepřízní osudu.

Lidé bez domova přišli o zrak. Na zkoušku
Foto: Pragulic
Popisek: Neviditelná výstava

Honza i Lukáš pracují jako průvodci. Své klienty ale nevodí po památných lokalitách české historie – ukazují jim naléhavou současnost. Honza vodí návštěvníky Prahy po místech spojených s bezdomovectvím, od Hlavního nádraží přes „Sherwood“ až do charitativní noclehárny. Lukášův rajón je menší, jde jen o několik místností Novoměstské radnice. Je v nich ale úplná tma.

„Naši průvodci nabízejí lidem možnost poznat Prahu z jiného úhlu pohledu – ukazují, jak se žije na ulici, představují pouliční umělce, drogovou scénu i pražské podsvětí,“ popisuje Tereza Jurečková z projektu Pragulic.

„Kromě toho, že za svou práci dostávají mzdu, jsou také zaměstnanci zapojeni do programu Homeless Accelerator. V jeho rámci se snažíme jim pomoci řešit jejich těžkou sociální a finanční situaci, ale také zprostředkovat různé společenské či kulturní zážitky,“ dodává Jurečková. A právě takovou akcí je i spolupráce s Neviditelnou výstavou. Ta veřejnosti zprostředkovává pocity nevidomých tím, že návštěvníky hodinu provádí prostorem, kde je úplná tma.

Jde o dva zdánlivě odlišné světy, které mají ale mnohé společného – v obou se pohybují lidé s určitým znevýhodněním a z obou si návštěvník z řad běžné veřejnosti odnese silný zážitek. Nyní se na chvíli tyto světy spojily a Honza a Lukáš se tak mohli na vlastní kůži přesvědčit, jaké životní překážky musí překonávat ten druhý.

„Z neviditelné výstavy jsem nadšený a zjistil jsem, že i člověk, který nevidí, nebo je označovaný jako nevidomý, může vidět víc než ten, kdo má oči v pořádku. Lukášovi jsem naprosto důvěřoval, neměl jsem strach, že bych zakopl. Vnímá svět jinak, myslím, že je k němu citlivější a že právě on může otevřít oči nám,“ říká o svém zážitku z výstavy Honza.

Lukáš a jeho kolegové z Neviditelné výstavy měli možnost poznat Prahu z pohledu lidí bez domova už v únoru. Také v nich zanechala prohlídka silné zážitky. „Pro mě to byla zvláštní zkušenost, protože tady se setkaly dvě specifické skupiny. První věc, co mě asi napadla, bylo, že to Honza musí mít strašně těžké. Vzápětí, že je to fakt machr a zasluhuje si velký obdiv, protože se tváří, že je vlastně v pohodě, že je optimista. Viděl jsem jistou paralelu v tom, jak my průvodci působíme na lidi. Návštěvníci Neviditelné výstavy odcházejí s přesvědčením, že neseme náš osud v pohodě, tak i Honza budí takový pocit,“ komentuje Lukáš.

„Věříme, že obě strany mohou při těchto aktivitách zapomenout na své každodenní strádání a mají možnost pochopit existence i jiných problémů, se kterými se lidé musejí v životě vypořádat,” uzavírá Tereza Jurečková.

O Pragulic

Pragulic je sociální podnik, který umožňuje veřejnosti poznat a zažít svět lidí bez domova, a tím bořit zažité stereotypy. V současné době projekt nabízí unikátní prohlídky Prahy, během kterých ukazuje bezdomovecký průvodce turistům netradiční místa, kam běžný návštěvník hlavního města nezavítá a propojuje je se svým životním příběhem. Pragulic byl založen v roce 2012 třemi univerzitními studenty a během prvního roku svého fungování získal několik ocenění – Social Impact Award 2012, Cenu Nadace ERSTE za přínos sociální integraci 2013, Fidelity Future Impact Prize a cenu za sociální inovace SozialMarie. www.pragulic.cz

O Neviditelné výstavě

Neviditelná výstava je interaktivní cesta po světě, v němž zmizelo všechno světlo, a kde se snažíte pomocí svých zbylých smyslů najít cestu ven. Nevidomí a slabozrací průvodci vedou návštěvníky setmělou místností, následně si pak lze vyzkoušet různé kompenzační pomůcky. www.neviditelna.cz
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…