Lidé chtějí umírat doma. VZP odstartovala projekt mobilních hospiců

06.04.2015 20:06

Začátkem dubna odstartoval pilotní projekt, ve kterém Všeobecná zdravotní pojišťovna bude po dobu devíti měsíců hradit péči takzvaných mobilních hospiců. Do projektu je zařazeno celkem devět zařízení. VZP je jediná zdravotní pojišťovna, která se rozhodla aktivitu provozovatelů domácí paliativní péče podpořit. Cílem je především umožnit několika stovkám pacientů v terminálním stadiu nemoci prožít poslední chvíle života doma se svými blízkými. Zároveň pak chce pojišťovna ověřit předpoklad, že domácí paliativní péče by nezatížila zdravotní systém nadměrnými výdaji, a mohla by tak být za určitých okolností výhledově hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Lidé chtějí umírat doma. VZP odstartovala projekt mobilních hospiců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Podle opakovaných průzkumů veřejného mínění by více než 80 % obyvatel České republiky zemřelo raději doma než v nemocnici či podobném zařízení. Skutečnost je ale přesně opačná – jen zhruba 20 % lidí se toto přání skutečně vyplní. Pilotní projekt, který bude VZP podporovat od dubna do konce roku, by mohl být jedním z kroků ke změně. Zdravotníci při něm budou docházet za nemocnými domů a budou jim v jejich vlastním prostředí poskytovat péči srovnatelnou s péčí „kamenných“ hospiců.

Kteří poskytovatelé domácí paliativní péče se účastní projektu
Praha – Domácí hospic Cesta domů
Praha – Občanské sdružení Most k domovu
Praha-západ – Občanské sdružení Most k domovu
Brno – Hospic svaté Alžběty
Rajhrad – Diecézní charita Brno
Třebíč – Diecézní charita Brno
Ostrava – dětský Mobilní hospic Ondrášek
Zlín – Centrum pro léčbu bolesti a paliativní medicínu
Červený Kostelec – Oblastní charita Červený Kostelec

VZP předpokládá, že by do projektu měla vložit přibližně 15 milionů korun. Poskytovatelům péče bude za jeden den a jednoho pacienta hrazena částka, která by v průměru měla být srovnatelná s částkou, kterou pojišťovny platí za totéž kamenným hospicům (cca 1 300 Kč).

Péči hospiců, které umožňují umírajícím lidem důstojný konec života, VZP výrazně podporuje. Zatímco v roce 2013 dala za péči v těchto zařízeních 101,6 milionu korun, v roce 2014 už to bylo více než 103 milionů (konečné vyúčtování ještě není hotové) a letos plánuje nárůst na 110 milionů korun (tedy navýšení o 6,8 %). S výjimkou lázní tak jde o vůbec největší předpokládaný procentuální nárůst úhrad v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…