Lidé s rakovinou mohou využít služeb Centra Amelie v Liberci

10.08.2015 16:15

Amelie v Liberci úspěšně funguje v areálu krajské nemocnice od dubna roku 2015. Je první profesionální organizací, která v regionu poskytuje psychosociální služby onkologicky nemocným a jejich blízkým.

Lidé s rakovinou mohou využít služeb Centra Amelie v Liberci
Foto: red
Popisek: Amelie, o.s. informuje o své odborné psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým.

Organizace doplňuje svými službami zdravotnickou péči o onkologicky nemocné tak, aby přispěla k řešení navazujících problémů onkologické diagnózy v sociální a psychické rovině. Během bezmála půlročního fungování Amelie poskytla v Liberci svým klientům široké spektrum služeb od pracovně právního poradenství, zmapování nároků a sepsání žádostí na sociální dávky až po zprostředkování vysoce specializované odborné pomoci (právní, psychologické aj.) Centrum Amelie mohou klienti využít i pro posezení nad kávou či čajem při čekání na onkologii či na sanitní službu. V případě zájmu je možné si i bezplatně zapůjčit i některou z knih, věnovaných onkologické problematice.   

Rodiny, kde je člen rodiny zasažen rakovinou se bohužel dostávají do soukolí problémů, se kterými se kromě léčby musí vyrovnat – vztahové, psychické či finanční. Zejména snížení příjmů díky onkologické nemoci je pro tyto rodiny velkým problémem, se kterým se jim snaží Amelie pomoci. „V rámci činnosti se Amelii například podařilo vyjednat výjimku (s ohledem na těžkou specifickou situaci v rodině) pro poskytnutí pravidelné finanční podpory u jedné nadace a paní se tak díky tomu nemusela stresovat finanční situací rodiny a mohla se plně soustředit na léčbu,“ uvedla Mgr. Petra Kuntošová, koordinátorka Centra Amelie Liberec s dlouholetou praxí v sociálním poradenství a osobní zkušeností s onkologickou léčbou.   

Veškeré služby poskytuje Amelie klientům zdarma. „Jako nezisková organizace si veškeré finance na provoz služeb bohužel musíme zajistit sami. Bez podpory a pochopení přispěvatelů by nebylo poskytování bezplatných služeb vůbec možné. Jako příklad úspěšné podpory Centra můžu zmínit například poslední projekt pod Nadací ČEZ - Pomáhej pohybem (www.pomahejpohybem.cz), kde za neuvěřitelné tři dny se díky individuálním přispěvatelům podařilo shromáždit ve prospěch Amelie v Liberci 50 000 Kč, které umožní další personální posílení a rozšíření služeb Centra“ dodala Kuntošová.   

Centrum je pro nemocné a jejich blízké otevřeno dvakrát v týdnu, vždy v úterý a čtvrtek od 9:00 do 12:00 hodin v areálu Krajské nemocnice v Liberci (budova Z, 2. patro). Klienti se mohou na Centrum obracet jak osobně tak i telefonicky (608 458 277) či emailem (liberec@amelie-os.cz).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…