Lidé se bojí onemocnění klíšťovou encefalitidou. Očkovat se nechávají především děti a ženy

02.08.2016 11:47

Letošní mírná zima způsobila, že se infikovaná klíšťata vyskytují téměř na celém území České republiky. Jejich kousnutí může vyvolat klíšťovou encefalitidu, tedy virové onemocnění se závažným průběhem i následky. Účinnou ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna vydala na tuto ochranu za prvních šest měsíců letošního roku částku přesahující 6,9 milionu korun.

Lidé se bojí onemocnění klíšťovou encefalitidou. Očkovat se nechávají především děti a ženy
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

Proti klíšťové encefalitidě se nechávají očkovat především děti a ženy. Na ochranu dětí před klíšťaty vydala letos pojišťovna již téměř 4,4 milionu korun, přičemž počet naočkovaných dětí činil 8 848. Částku bezmála 1,5 milionů pak vyčerpalo 4 724 žen, které se rozhodly chránit před infikovanými klíšťaty očkováním, a více než 1,1 milionu korun ČPZP vyplatila 3 677 naočkovaným mužům.

„I v letošním roce je největší zájem o příspěvek na očkování. Jde o jeden z příspěvků, který mohou čerpat jak děti, tak dospělí. V prvních šesti měsících dosáhlo čerpání příspěvků z balíčku Očkování celkem 10 439 231 korun, z toho očkování proti klíšťové encefalitidě činilo 6 910 031 korun,“ uvedla tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Celkové příspěvky na očkování činily u žen 1 725 176  korun,  u mužů 1 308 238 korun a u dětí 7 405 817 korun.

V České republice onemocní klíšťovou encefalitidou podle aktuálních statistik ministerstva zdravotnictví ročně přibližně 500 až 800 lidí.  Obecně lze říci, že ohroženější jsou dospělí; někde se uvádí, že jsou více ohroženi lidé nad 60 let. Toto zánětlivé onemocnění mozku je způsobeno Flaviviry přenášenými na člověka nejčastěji právě klíšťaty. Promořenost klíšťat v ČR se pohybuje okolo 4 %, v tzv. přírodních ohniscích nákazy může být však až několikanásobně vyšší.

Onemocnění se vyvíjí obvykle do 7–14 dnů (může být 3 až 30 dnů) od přisátí infikovaného klíštěte. V prvním stádiu se jeho příznaky podobají netypickému virovému onemocnění dýchacích cest s horečkami. U některých pacientů končí tato fáze onemocnění úplným uzdravením.

Zhruba u jedné třetiny pacientů první fáze chybí a onemocnění se projeví rovnou druhou fází. Tato druhá fáze se již projevuje příznaky typickými pro postižení centrální nervové soustavy. Nemocný má vysoké horečky, stěžuje si na prudké bolesti hlavy, zvrací, objevuje se strnutí šíje, spavost a v těžších případech i poruchy vidění. Akutní fáze tohoto stadia onemocnění trvá 1-3 týdny. Kromě subjektivních příznaků se objevují i chabé obrny končetin a hlavových nervů postihující pohyby oka a mimiku obličeje. Intenzita příznaků závisí na celkové odolnosti organizmu i na fyzické námaze nemocného. Obecně je průběh klíšťové encefalitidy u dětí lehčí než u dospělých.

Někteří pacienti mohou být následně trvale postiženi chronickými bolestmi hlavy, poruchou schopnosti soustředění, sníženou výkonností a depresí, eventuálně i obrnou jedné ze dvou horních končetin. Ve výjimečných případech může dojít i k úmrtí.   

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je druhou největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 1,2 milionu pojištěnců a 110 pobočkami po celé České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…