Lidé se záznamem v trestním rejstříku dostali na severu Moravy novou šanci

08.02.2016 15:48

Celkem 25 lidí s trestní minulostí z Moravskoslezského kraje dostalo díky spolupráci Úřadu práce ČR (ÚP ČR) a Probační a mediační služby (PMS) šanci na získání práce a tím pádem rychlejší návrat do běžného života. Podstatou pilotního projektu bylo vytipovat vhodné kandidáty z evidence ÚP ČR, poskytnout jim cílené poradenství, individuální přístup a aktivity, díky kterým se zvýšila jejich zaměstnatelnost.

Lidé se záznamem v trestním rejstříku dostali na severu Moravy novou šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zemní práce

Ročně je pravomocně odsouzeno zhruba 72 000 lidí. Pro většinu z nich to znamená záznam v rejstříku trestů a s tím související výrazné znevýhodnění na trhu práce i na několik let. Návrat lidí s trestní minulostí do běžného života nebývá vždy jednoduchý. Stejně jako jejich snaha získat práci. Zaměstnavatelé se často obávají takového člověka přijmout a ten se pak dostává do začarovaného kruhu. Protože nemá práci, nemá ani příjem a potřebuje peníze. Výsledkem pak může být další trestná činnost.

„Jednou z cest, jak těmto lidem alespoň trochu ulehčit návrat do běžného života, je příprava pro vstup na trh práce a osvěta mezi zaměstnavateli,“ říká ředitelka Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Yvona Jungová.

Úřad práce ČR spolupracuje v tomto ohledu s řadou organizací. A tato činnost přináší své výsledky. Důkazem toho je i společná „Deklarace o spolupráci Probační a mediační služby a Úřadu práce ČR, týkající se zaměstnání klientů PMS v rámci nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti“. V jejím rámci se podařilo v uplynulém roce podpořit v Moravskoslezském kraji osoby s trestní minulostí v návratu na trh práce.

„Projekt byl určen klientům PMS, kterým byl uložen trest obecně prospěšných prací, nebo byli podmínečně propuštěni s dohledem. Zároveň se jednalo buď o prvopachatele, nebo i o pachatele s opakovanou trestnou činností, kteří jsou vedeni v evidenci ÚP ČR jako uchazeči o zaměstnání, a kteří projevili snahu o nápravu a dali souhlas s umístěním na podporovaná pracovní místa,“ vysvětluje vedoucí střediska Probační a mediační služby v Ostravě Kateřina Kuchtová.
Na základě zmapování situace v regionu vypracovala PMS seznam vhodných kandidátů, se kterými ÚP ČR následně připravil individuální akční plány, včetně časového harmonogramu aktivit směřující k zajištění vhodného uplatnění uchazečů o zaměstnání na trhu práce.

Celkem 25 účastníků projektu, z nichž mělo téměř 50 % základní vzdělání, absolvovalo cílené poradenství, bilanční diagnostiku, rekvalifikaci nebo se třeba naučili správně napsat životopis. Zároveň probíhala komunikace se zaměstnavateli v regionu. Nakonec se jich do programu zapojilo 9. Mezi nimi například Majetková správa Ostrava-Jih, Základní škola z Ostravy-Kunčiček, Technické služby Moravská Ostrava, Nová šance, Armáda spásy, Charita Ostrava či Úřad městského obvodu Ostrava-Poruba.

„Všichni zaměstnavatelé byli vstřícní a ochotni urychleně vytvořit nová pracovní místa a trestané klienty tak přijmout do pracovního poměru co nejdříve v rámci veřejně prospěšných prací či společensky účelných pracovních míst,“ vyzdvihuje ředitel Odboru zaměstnanosti z Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Jiří Krhut.

Z celkového počtu lidí, kteří projektem prošli, jich získalo novou práci sedm, tedy 28 %. Devět účastníků – 36 % - musel ÚP ČR sankčně vyřadit, protože odmítli spolupracovat. Ze zbývajících 9 klientů zůstala část v evidenci Úřadu práce ČR, část je opět ve výkonu trestu.

„Přestože se nám podařilo umístit do zaměstnání „jen“ část klientů PMS, hodnotíme výsledek naší společné činnosti velmi kladně. Naučili jsme se řadu věcí a ověřili v praxi, že cílená práce s lidmi, kteří za sebou mají trestní minulost, se vyplácí a může přinášet své výsledky. Rozhodně budeme ve spolupráci pokračovat i nadále,“ uzavírá Yvona Jungová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…