Lidé v Újezdu nad Lesy diskutovali o Pražském okruhu a I/12

26.06.2017 16:53

V pořadí již třetí setkání s veřejností k aktuálnímu vývoji dostavby Pražského okruhu v úseku tzv. 511 a přeložky silnice I/12 se ve čtvrtek uskutečnilo v divadelním sále základní školy v Praze 21 - Újezd nad Lesy. Tyto pro Prahu stěžejní dopravní stavby se nyní nacházejí v procesu posuzování vlivu na životní prostředí, tzv. EIA. Veřejné projednání EIA je očekáváno již v průběhu letošního září.

Lidé v Újezdu nad Lesy diskutovali o Pražském okruhu a I/12
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

V Újezdu nad Lesy obyvatele nejvíce zajímá právě přeložka silnice I/12. Ta má zásadním způsobem dopravně ulehčit Pražanům nejenom v této městské části Prahy, ale i v Běchovicích a Úvalech. Pomůže i Kolodějím, Klánovicím a Květnici. Odhadované náklady ŘSD na tuto 12,6 km dlouhou komunikaci v úseku Běchovice - Úvaly budou celkem 8,8 miliard korun včetně výkupu pozemků.

Součástí dopravní stavby bude přirozeně i řada protihlukových i dalších ochranných opatření. V úseku Květnice to bude 577 metrů dlouhá protihluková zeď vysoká místy až 5,2 metru a v oblasti Běchovic bude 349 metrová ochranná stěna měřit čtyři metry. Další stěny, které ochrání obyvatele i přírodu, jsou projektovány i na mostech přes Říčanský potok a Rokytku (délka 359 metrů, výška čtyři metry). Řadu dalších nadstandardních kompenzačních opatření, jakými jsou nejen rozsáhlé zelené pásy a další zeleň, ale i cyklostezky a další investice do místní infrastruktury, hodlá ze svého rozpočtu financovat přímo pražský magistrát. “Újezd nad Lesy je mým domovem již Současné devatenáctým rokem a od té doby se o přeložce I/12 i úseku 511 neustále hovoří. Vstřícné kroky nad rámec zákonných povinností kvituji s povděkem a za městskou část za tento přístup hlavnímu městu děkuji,” uvedla starostka Prahy 21 Karla Jacob-Čechová,  jejíž městská část zaslala své připomínky k EIA již 12. června.

Hlavní město Praha by v této souvislosti podle náměstka primátorky pro dopravu Petra Dolínka chtělo nad rámec požadavků EIA nově zalesnit či zazelenit v ideálním případě plochu o rozloze až 252 hektarů. “Z hlediska životního prostředí se jedná o významnou investici - v součtu bude nová zeleň rozlohou přibližně stejně rozsáhlá, jako například Kunratický les,” vysvětlil náměstek Dolínek rozsah plánovaných zlepšení.

Pražský okruh patří k nejvýznamnějším dopravním stavbám v ČR. Po svém dokončení vzájemně propojí celkem devět komunikací dálničního typu směřujících z Prahy a spojujících hlavní město s okolními regiony a státy. Jejich dokončení je naprosto klíčové pro zklidnění dopravy a snížení ekologické zátěže v městských částech (například Praha Spořilov či Praha 11) ve východním segmentu Prahy i v přilehlých obcích.

Aktuální stav příprav stavby

Ministerstvo životního prostředí v současnosti zpracovává posouzení úseku z hlediska dopadu na životní prostředí (EIA). Šestiměsíční lhůta pro posouzení běží od konce dubna. Získání kladného stanoviska je prvním z řady kroků nutných před zahájením výstavby.

Pokud jej nový úsek získá, bude muset ještě získat územní a stavební rozhodnutí.

Stavba prochází procesem posuzování vlivu na životní prostředí již podruhé. Původně se předpokládalo využití zrychleného řízení, jejichž EIA měla být řešena zrychleně.

Úsek 511 měří podobně jako I/12 - přes 12 kilometrů a jsou na něm plánovány čtyři mimoúrovňové křižovatky. Součástí stavby, která propojí dálnice D1 a D11, jsou i dva tunely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…