Lidé zneužívají Emergency ústecké Masarykovy nemocnice, vrchol přišel s koncem roku

25.01.2017 11:19

Neustálý boj se zneužíváním oddělení urgentního příjmu denně podstupují zdravotníci v Krajské zdravotní, a. s. - Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o. z. Situace vygradovala v závěru roku, kdy řada praktických lékařů bez náhrady zavřela své ordinace, často s pouhým písemným konstatováním, že pacienty ošetří nemocnice.

Lidé zneužívají Emergency ústecké Masarykovy nemocnice, vrchol přišel s koncem roku
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Oddělení Emergency zajišťuje vyšetření, prvotní ošetření a příjem pacientů především s akutními, závažnými potížemi, pacientů doporučených ošetřujícím lékařem nebo přeložených z jiných nemocnic k následné péči vyššího specializovaného zdravotního zařízení. Emergency je součástí traumacentra, kardiocentra a iktového centra s velikou spádovou oblastí, pro opravdu závažně nemocné pacienty.

"Mnoho lidí například s pouhým nachlazením přijede na urgentní příjem, aby dostali písemné doporučení. Přitom by stačilo, aby doma zalehli s Paralenem či s jiným běžně dostupným antipyretikem nebo navštívili praktického lékaře. Takže plní Emergency a přetěžují personál, který by se měl věnovat závažnějším pa-cientům. Většinou si pak stěžují na dlouhé čekání, domáhají se laboratorních vyšetření, zobrazovacích metod. Dlouhá čekací doba je však na urgentním příjmu dána nutností komplexnosti vyšetření. Zejména mladí lidé jsou neurotičtí, navíc často agresivní, a to nejen verbálně. Tvrdí, že si mohou vybírat, že jsme tady proto, abychom je ošetřili a nediskutovali. Přitom na našich lůžkách leží pacienti, kteří jsou leckdy opravdu na hranici mezi životem a smrtí, kde skutečně prodleva několika minut může mít fatální následky. Tyto pacienty přitom ošetřuje stejný personál jako ty, kdo přicházejí v lepším případě s mnohem méně závažnějšími obtížemi. Zachovat si dostatek empatie je potom na urgentním příjmu někdy dost náročné," popisuje neúnosný stav MUDr. Jana Bednářová, primářka Oddělení Emergency Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Ambulantní pohotovostní péče pro dospělé je v budově A v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem k dispo-zici ve všední dny, od pondělí do pátku od 18.00 do 21.00, reálně však do 20.30 hodin, kdy berou posledního pacienta. Během víkendů - v sobotu a v neděli - a svátků funguje od 9.00 do 18.00 hodin.

"Na ambulantní pohotovostní péči slouží z 50 lékařů pouze čtyři praktičtí, takže většinu času zabezpečují lékaři Masarykovy nemocnice. Přitom pohotovost by měla být záležitostí především praktických lékařů. Pokud praktičtí lékaři svou ordinaci zavřou a odkáží nemocné na urgentní příjem, měli by se pacienti obrátit nikoliv na Emergency, ale na zdravotní pojišťovny," míní MUDr. Jana Bednářová.

Za vše hovoří počty pacientů ošetřených od 24. do 31. 12. 2016. Zatímco na Emergency jich bylo 1101, ambulantní pohotovostní péči vyhledalo 200 lidí. V podobném poměru jsou i údaje za celý rok 2016: 40 121 a 4666 pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…