Lis tří bratří připomíná pardubický tiskařský rod

13.05.2017 7:32

Členové rodiny Vokolkových patří již v několikáté generaci k osobnostem, které významným způsobem ovlivnily kulturní a společenské dění v Pardubicích. Přínos bratrů Vokolkových i celé jejich rodiny připomene ve Východočeském muzeu v Pardubicích výstava Lis tří bratří i odborná konference Filozofické fakulty Univerzity Pardubice. Výstava se otevírá v úterý 16. května v 16 hodin v přednáškovém sále Zámku Pardubice.

Lis tří bratří připomíná pardubický tiskařský rod
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Výstavou v muzeu a konferencí nazvanou S iniciálami V. V. vrcholí takzvané Vokolkovské jaro, tedy pocta uměleckému rodu z Pardubic, kterému to po letech perzekuce dlužíme. Zapojily se do něj kulturní instituce Pardubického kraje, ale také Klub přátel Pardubicka, Památník národního písemnictví nebo Univerzita Pardubice. Doprovodné výstavy jsou i v galerii NOV, kde se tento týden představí Václav Vokolek, a v úterý 16. května se hned po vernisáži v muzeu uskuteční v kostele sv. Jana Křtitele v Pardubicích od 18 hodin i vzpomínková bohoslužba za rodinu Vokolkovu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který stál u zrodu všech těchto akcí.

Název výstavy Lis tří bratří je inspirován společným projektem, při kterém se spojili tři bratři Vokolkovi – Vlastimil jako tiskař, Vladimír jako básník a Vojmír jako malíř. „Edice List tří bratří vznikla roku 1938. Kvůli politickým událostem, jimž čelilo Československo, vyšlo v edici jen sedm svazků,“ vysvětluje jedna z kurátorek výstavy Věra Doležalová. „Podobných počinů bychom u Vokolkových našli několik. U vydaných knih se většinou jednalo o krásné, mnohdy bibliofilské tisky, vytištěné na kvalitním, ručním papíře. Bez potřebného kapitálu by nebylo možné knihy vydat. Zde velkou roli sehrála osobnost otce – Václava Vokolka, který své syny v jejich činnosti podporoval, a bez jeho tiskárny by těžko byly financovány mnohdy ztrátové podniky jeho syna Vlastimila,“ říká Doležalová.

U zrodu stála tiskárna otce Václava

Výstava připomíná historii tiskárny, osobnost otce, bratrů a dalších členů rodiny, představuje i tisky z bibliofilských edicí, fotografie, ukázky korespondence a další předměty z rodinné pozůstalosti, která je dnes uložena v Památníku národního písemnictví v Praze. „Václav Vokolek založil v Pardubicích akciovou tiskárnu a továrnu na sáčky v roce 1904. V roce 1910 rozšířil koncesi i na tisk knih. Továrna se nacházela na Karlovině v místech za bývalou kinokavárnou a ovlivnila do značné míry osudy celé rodiny,“ konstatovala kurátorka Martina Halířová.

Lis tří bratří připomíná pardubický tiskařský rod

Další vydavatelské počiny ovlivnila a pozastavila válka a později únorové události. V roce 1950 byla v tiskárně zavedena národní správa a v červnu téhož roku firma zastavila provoz. Většina strojů byla zničena, sady drahých písem dány do šrotu. Václav Vokolek konec tiskárny dlouho nepřežil, zemřel v roce 1952. V této době se rozešly i cesty bratrů Vokolkových. „Vzhledem k politickému vývoji nebyly ani jejich osudy jednoduché, nemohli najít stálé zaměstnání. Vlastimil, který jediný zůstal v Pardubicích, pracoval ve Východočeských tiskárnách, krátce v muzeu nebo v Synthesii. Jeho byt Za pasáží býval dlouhá léta centrem setkávání mladých lidí, kteří sem chodili pro inspiraci a poučení. Měl rozsáhlé vědomosti z mnoha oborů, věnoval se regionální historii, byl autorem řady článků a rozhlasových pořadů, stál rovněž u zrodu Klubu přátel Pardubicka,“ dodává Halířová.

Děti si vyzkouší umění tisku

Východočeské muzeum k výstavě připravilo na středu 17. května od 16 hodin výtvarnou dílnu pro děti od 8 let. Návštěvníci dílny si vytvoří razítko dle svého vlastního návrhu, ze kterého otisknou vytvořený obraz na libovolný materiál, v rámci dílny především na papírové sáčky. S potiskováním papírových sáčků začínalo i podnikání Vokolkových. Účast na dílně je nutné rezervovat na e-mailu vrsansky@vcm.cz. 

Výstava Lis tří bratří ke přístupná v přednáškovém sále Zámku Pardubice do 27. srpna 2017. Více na www.vcm.cz/lis-tri-bratri

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…