Litomyšl vítězem krajského kola ceny Programu regenerace MPR a MPZ

20.01.2015 20:47

V sídle Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích se uskutečnilo krajské kolo soutěže o cenu Programu regenerace MPR a MPZ za rok 2014. Komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj ČR, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Krajského úřadu Pardubického kraje a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích neměla zdaleka lehký úkol, neboť se do soutěže přihlásila hned dvě města pyšnící se krásnými památkami i bohatým kulturním a společenským životem. Vítězem se nakonec stala Litomyšl, jež získala 280 bodů a postupuje do celostátního klání o titul Historické město roku 2014; druhé místo obsadil s 256 body Letohrad.

Litomyšl vítězem krajského kola ceny Programu regenerace MPR a MPZ
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Město Litomyšl se již v předešlých letech soutěže zúčastnilo, před šestnácti lety se dokonce stalo vítězem celorepublikového klání a vysloužilo si tak titul Historické město roku 1999. Od té doby byla ve městě realizována obnova řady nejvýznamnějších památkových objektů, které se nalézají v památkové rezervaci či v zámeckém areálu, město též připravilo řadu novinek a zajímavostí nejen pro návštěvníky, ale i pro své obyvatele. Také Letohrad vytváří cíleně a dlouhodobě podmínky pro zachovávání a obnovu historického jádra. V uplynulých letech byla realizována obnova mnoha významných památek, které jsou perlami zdejší památkové zóny, velký důraz byl kladen rovněž na infrastrukturu a kulturní vyžití obyvatel. Více informací o obou kandidátech naleznete v podkladech, které města Litomyšl a Letohrad zaslala krajské komisi.

Program regenerace městských památkových rezervací (MPR) či městských památkových zón (MPZ) lze chápat jako nástroj napomáhající obnově kulturních památek nacházejících se v nejcennějších částech našich historických měst, prohlášených za památkové rezervace a památkové zóny. Finanční příspěvky mohou být poskytovány pouze tehdy, pokud má příslušné město zpracovaný vlastní program regenerace a pokud se zároveň společně s vlastníkem finančně podílí na obnově kulturní památky. Každoročně je udílena Cena za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón České republiky, jejíž statut byl stanoven dne 2. listopadu 1994 ministrem kultury, ministrem hospodářství a předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Cena je udělována každým rokem jedné obci, městu nebo městské části, na jejímž území je prohlášena městská památková rezervace či městská památková zóna. Krajská kola předcházejí celostátnímu klání, jehož výherce se stává nositelem titulu Historické město roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…