Loterní průmysl ovládl legislativní chaos! Nelegálové tleskají

14.05.2015 15:48

Rozmach černého trhu, výpadky veřejných příjmů, nerelevantní studie, nesmyslné daňové změny a odklad legislativy. Tak vypadá současná situace v oblasti herního byznysu. Situace je už nepřehledná i pro samotné provozovatele.

Loterní průmysl ovládl legislativní chaos! Nelegálové tleskají
Foto: SPELOS
Popisek: Petr Vrzáň

Úředníci Ministerstva financí v čele s náměstkem Ondřejem Závodským se ve svém boji proti hazardu ohánějí nerelevantními studiemi. Na jejich základě média informují o tom, že náklady spojené s gamblingem až 4x přesahují přínosy. Tato informace je však lživá. Žádná studie, která by podobnou skutečnost dokazovala, totiž neexistuje!

„Ministerstvo nejčastěji odkazuje na studii zvanou Společenské náklady na hazardní hraní v České republice. Je však nutné vědět, že tato studie (za čtvrt milionu korun) původně měla být zadána tak, aby mapovala náklady i výnosy z hazardu, což se nestalo. Materiál, na který se odkazuje i nový návrh zákona, výnosy zcela účelově opomíjí s vysvětlením, že tuto oblast nedokáže objektivně analyzovat. Vzorem pro zmíněný materiál však byla australská studie, která vhodnou metodiku k výpočtu výnosů našla a výsledkem je výnos ve výši až 12 miliard dolarů! Logicky by tedy stejná metodika musela vést k plusovým číslům i u nás, což se však úředníkům evidentně nehodilo. S podivem je i to, že studii, která se zabývá ekonomickými ukazateli, zpracovali lékaři a nikoliv ekonomové,“ uvedl Petr Vrzáň, prezident SPELOS.

Ministerstvo financí však studii i přesto, že je její vypovídací hodnota téměř nulová, využívá jako podklad k tvorbě nového zákona o hazardních hrách.

„Když už se úředníci zabývají finančními dopady, neměli by opomíjet fakt, že podle další odborné studie, tentokrát renomovaných právníků světové znalecké kanceláře PWC – se v případě ukončení provozu herních zařízení více než 60% těchto strojů přesune do nelegálních provozoven a výnosy z těchto strojů tak putují do šedé zóny. Výsledkem tak jsou stamilionové výpadky veřejných rozpočtů a financování sportu,“ upřesnil Vrzáň.

Nelegálních heren a soukromých hráčských klubů už jsou u nás stovky. Přibývá zejména tzv. kvízomatů a podobných zařízení, která obcházejí loterní zákon. Stát si s nimi poradit nedokáže.

„Přestože již před více než rokem náměstek MF Závodský prohlásil, že s nelegálními provozovateli rázně zatočí, nestalo se tak. Naopak někde začínají být nelegální kvízomaty tolerovány. Například brněnský politik Matěj Hollan se nedávno těchto zařízení zastal, když uvedl, že jsou v nich skutečně vědomostní otázky a na podporu černého trhu doplnil, že je podle něj lepší mít 5 přístrojů nelegálních, než 5 legálních. Současně informoval o tom, že již padla první pokuta provozovatelům. Zapomněl však dodat, že jde jen o mediální bublinu. Společnost VINDARON PRO, která téměř desetimilionovou pokutu dostala, ji prozatím platit nemusí se zdůvodněním, že by to pro ni mohlo být likvidační,“ dodává Vrzáň.

Provozovatelé loterií bojují o vytvoření jasné a přehledné legislativy, která by pevně stanovovala podmínky provozu v České republice s ohledem na veřejné příjmy, podnikatelské investice i boj proti nelegálním, převážně internetovým provozovatelům. V posledních letech se totiž podmínky mění prakticky ze dne na den. Poslední změnou je novela poslance Volného, která je nesystémová a řeší pouze změnu daňového zatížení, a to zcela odlišně, než je představou MF. Přijetí nového zákona, po kterém všichni dlouho volají, je odloženo.

Petr Vrzáň, prezident SPELOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…