Lovci pirátů již identifikovali desítky případů softwarového pirátství

24.08.2013 19:30

Protipirátská organizace BSA začala podávat první z dvacítky trestních oznámení na firmy podezřelé z užívání nelegálního softwaru. Od placených „lovců pirátů“ získala během měsíce desítky relevantních případů. Letos BSA vyplatí na odměnách více než milion korun: teoreticky je možno vyplatit až čtvrt miliardy korun.

Lovci pirátů již identifikovali desítky případů softwarového pirátství
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Desítky tipů na firmy užívající nelegální software získala během jednoho měsíce protipirátská organizace BSA | The Software Alliance. Oznámení přicházejí od „lovců pirátů“, kteří se zapojili do protipirátského programu na www.SoftwareLegalne.cz, jenž poskytuje odměny za dopadení a usvědčení firem užívajících nelegální software. Za letošní rok BSA vyplatí informátorům odhadem více než milion korun na odměnách.

„Momentálně zpracováváme zhruba dvacítku relevantních případů motivovaných odměnou. Začínáme podávat první trestní oznámení. Celková hodnota nelegálního softwaru se v těchto případech šplhá do milionů korun,“ odhaduje Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA. Ohlášení případu pirátství lze učinit přes on-line rozhraní na www.SoftwareLegalne.cz či www.bsa.org.

Za informace vedoucí k usvědčení pirátů BSA vyplácí od července oznamovatelům 10 % z uhrazené náhrady škody. Ta se v průměru pohybuje okolo 300 tisíc korun a často přesahuje i milion korun. „Odměna za dopadení pirátské firmy tak může průměrně činit 30 až 100 tisíc korun,“ vypočítává Jan Hlaváč.

V Česku se 35 procent softwaru užívá nelegálně, přičemž hodnota pirátského softwaru činí 3,8 miliardy korun: „Na odměnách tak teoreticky můžeme vyplatit až čtvrt miliardy korun,“ dodává Hlaváč. Obdobný protipirátský program BSA úspěšně provozuje ve Velké Británii, Švédsku, USA a v Jižní Africe.

První velké případy pirátství se rýsují

Odměňováním lovců pirátů se snaží BSA odhalit a usvědčit velké případy softwarového pirátství. Toho se dopouští každý – ať firma nebo jednotlivec –, kdo užívá software v rozporu s licenčním ujednáním. „Chceme se tak dostat k velkým případům pirátství, tedy k firmám, které bezostyšně užívají velké množství nelegálního softwaru mnohdy v hodnotě přesahující milion korun,“ říká Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA.

„Nejvíce se kradou operační systémy a kancelářské aplikace, antivirové programy, software pro grafiky a projektanty a také hry,“ dodává Jan Hlaváč. Softwarové pirátství je v Česku na ústupu, každoročně se daří míru pirátství srazit zhruba o procentní bod.

Čechy odměna motivuje ke spolupráci při vyšetřování

Snahou programu je postupně omezit anonymní oznámení, kterých bylo doposud zhruba 80 procent. „Odměny oznamovatele opravdu motivují k aktivnímu prokazování trestné činnosti s vidinou co nejrychlejšího dosažení náhrady škody,“ vysvětluje Jan Hlaváč. Odměna má hlavně sloužit jako kompenzace času a úsilí, jež informátor vynaloží při řešení případu.

BSA registruje nejvíce případů pirátství ve firmách, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců. Co do odvětví převažují společnosti z oblasti administrativy, výroby, logistiky, inženýringu, designu a grafiky. „Větší firmy se sto a více zaměstnanci si legálnost softwaru obvykle hlídají,“ uzavírá Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

 

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed. Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…