Lovci pirátů úspěšně odhalili 150 případů softwarového pirátství

25.02.2014 9:30

Protipirátská organizace BSA získala od „lovců pirátů“ více než 150 oznámení, přičemž většina z nich je nyní v různé fázi zpracování, a to včetně 30 podaných trestních oznámení. První výplaty odměn by měly proběhnout do léta. Odhadem letos BSA na odměnách vyplatí přes milion korun.

Lovci pirátů úspěšně odhalili 150 případů softwarového pirátství
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Protipirátská organizace BSA | The Software Alliance se nyní snaží ke zdárnému konci dovést a uzavřít desítky případů softwarového pirátství zjištěných na základě Programu placeného odhalování softwarového pirátství, který je k dispozici on-line přes www.SoftwareLegalne.cz. Program za informace vedoucí k usvědčení pirátů slibuje oznamovateli vyplatit 10 % z uhrazené náhrady škody. BSA od startu programu získává několik oznámení týdně.

BSA získala od „lovců pirátů“ či náhodných oznamovatelů více než 150 oznámení, kterých přichází v průměru několik týdně. „Z toho jsme jich do formy trestního oznámení zpracovali třicet. Zbytek nebylo možné kvůli různým nedostatkům zatím využít,“ dodává Jan Hlaváč.

Policie na základě informací od „lovců“ pirátů zasáhla v desítkách firem. „Dosavadní výši potenciálních škod z těchto případů odhadujeme na 8–15 milionů korun. Zmiňované případy jsou v různé fázi zpracování, některé se blíží ke svému konci. První odměny za odhalení pirátství vyplatíme do léta, půjde řádově o statisíce korun,“ bilancuje Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA. Letos by mohlo být odhadem na odměnách vyplaceno přes milion korun.

Lovci pirátů mohou na odměnách získat teoreticky přes miliardu korun

Přistižené firmy většinou podnikají v oblasti služeb, designu, inženýrství a architektury. Nejčastěji se pirátsky užívá kancelářský software a operační systémy (výrobce Microsoft), grafické a návrhářské programy (Adobe), CAD aplikace (Autodesk) či utility, například antivirové systémy (Symantec). BSA registruje nejvíce případů pirátství ve firmách, v nichž pracuje deset až sto zaměstnanců.

Podle poslední analýzy se v Česku užívá pirátsky 35 % softwaru a softwarové firmy tím přicházejí ročně o tržby v hodnotě 3,8 miliardy korun. „Téměř každý třetí program je pirátský. Poškození výrobci kromě úhrady softwaru mohou navíc žádat dvojnásobek této hodnoty, takže v souhrnu potenciál odměn přesahuje miliardu korun,“ dodává Jan Hlaváč, zástupce BSA.

Odměna motivuje ke spolupráci při prokazování pirátství

Protipirátská organizace BSA si od motivačního programu slibuje odhalení velkých případů pirátství ve firemním sektoru a snížení počtu anonymních oznámení. Odměny totiž motivují k vyhledávání firem s velkým legalizačním potenciálem, nikoli jen malých, nepodstatných případů. „Zajímají nás všechna odvětví a nejen velké firmy. I malá firma může užívat nelegální software za stovky tisíc, či dokonce miliony korun. U řady specializovaných programů se může cena vyšplhat na desítky i stovky tisíc korun za jednu licenci,“ vysvětluje Jan Hlaváč.

Odměny rovněž přiměly oznamovatele vyjít z anonymity a aktivně se podílet na prokazování trestné činnosti s vidinou rychlého dosažení náhrady škody. „Anonymů nyní dostáváme minimum a případy se nám daří rychleji zpracovávat. Odměna slouží jako kompenzace času a úsilí, jež informátor vynaloží při řešení případu,“ uzavírá Jan Hlaváč, zástupce protipirátské organizace BSA.

O protipirátské organizaci BSA

BSA | The Software Alliance (www.bsa.org) je přední světová asociace zabývající se prosazováním ochrany práv duševního vlastnictví v softwarovém průmyslu. Sdružuje přes sedmdesát společností, které ročně investují miliony dolarů do vytváření softwarových řešení, jež pohánějí ekonomiku a zlepšují moderní život. Prostřednictvím partnerství s orgány státní správy, orgány dohlížejícími na dodržování práv duševního vlastnictví a vzdělávacích aktivit rozšiřuje BSA horizonty digitálního světa a buduje důvěru v nové technologie, které tento svět posouvají vpřed. Tuzemskými členy BSA jsou společnosti Acronis, Adobe, Apple, Asseco Poland S.A., Autodesk, Bentley Systems, CNC, DBA Lab S.p.A., Microsoft, Siemens, Symantec, Tekla a The MathWorks.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

16:08 České dráhy: Výroční zpráva už pouze online, symbolem té letošní je píšťalka

Výroční zpráva Skupiny ČD v tištěné podobě je od letošního roku minulostí. České dráhy zveřejňují ho…