Lucemburský rok a výročí narození Karla IV. oslaví památky unikátními výstavami a zajímavými programy

27.04.2016 21:23

Lucemburským rokem, tedy akcemi a programy, jimiž letos Národní památkový ústav připomíná krále a císaře Karla IV. i jeho rod, dobu a samozřejmě také stavby, které jsou s ním spojeny, ožijí v nejbližších dnech a týdnech hrady Karlštejn, Veveří, Velhartice a Lipnice, klášter Kladruby, zámek Krásné Březno v Ústí nad Labem a další památky.

Lucemburský rok a výročí narození Karla IV. oslaví památky unikátními výstavami a zajímavými programy
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Pomyslné putování po stopách šlechtických rodů dospělo v šestém ročníku stejnojmenného projektu k Lucemburkům – a samozřejmě i k nejslavnějšímu z nich, Karlu IV., od jehož narození letos uplyne 700 let. První velkou událostí letošního Lucemburského roku bude cesta kopie svatováclavské koruny z Karlštejna na Veveří, kam doputuje v pátek 29. dubna a kde si ji budou moci zájemci prohlédnout o víkendu 30. dubna a 1. května. Svatováclavská koruna, jeden z nejvýznamnějších symbolů české státnosti, byla zhotovena na císařův příkaz v roce 1346 a kopie tohoto klenotu, zasvěceného císařovu oblíbenému zemskému patronovi, propojí symbolicky Čechy a Moravu. Návštěvníci Karlštejna budou zase mít o tomto víkendu jedinečnou příležitost prohlédnout si kopii Šternberské madony, jedné z nejpůvabnějších gotických soch z okruhu tzv. krásných madon, kterou na středočeskou památku zapůjčila správa hradu Šternberk.

Již v pátek 29. dubna také začíná v Muzeu Cheb výstava Karel IV. a Nové Čechy, kterou připravilo územní odborné pracoviště NPÚ v Lokti. Panelovou výstavu doplní přednáškový cyklus, který představí dnes pozapomenutou zahraniční politiku Lucemburků, vedenou snahou o zabezpečení a povznesení Českého království. První přednášky jsou na programu 5. a 12. května.

Další výstava, Doba králů a císařů. Lucemburské architektonické dědictví severozápadních Čech, bude zahájena v sobotu 30. dubna na zámku Krásné Březno, v sídle územního odborného pracoviště NPÚ v Ústí nad Labem. Prostřednictvím konkrétních památek představí čtyři typy kulturního dědictví – kláštery, kostely, hrady a nástěnné malby – zachované v tomto regionu z doby vlády lucemburské dynastie a ovlivněné uměleckým působením císařského dvora.

Následující víkend, v sobotu 7. května, budou moci zhlédnout na hradě Karlštejn první návštěvníci výstavu Karlštejnský poklad – kultura císařského dvora Karla IV., nejvýznamnější a stěžejní akci Lucemburského roku. Představí tzv. karlštejnský poklad, soubor téměř 400 předmětů z doby Karla IV., které patřily k dennímu životu Karlova dvora a jež dokládají tehdejší životní styl. Karlštejnský poklad je uložen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového musea v Praze, které se na vzniku výstavy podílí.

V polovině května, tedy v době nejbližší dnu Karlova narození, připravuje tematické programy několik památek. Velkolepě oslaví přesně po 700 letech, v sobotu a v neděli 14. a 15. května, narozeniny Karla IV. hrad Velhartice, sídlo Karlova blízkého přítele a rádce Buška z Velhartic. Od pátku 13. do neděle 15. května uspořádá klášter Kladruby komponovaný program Putování Karla IV. Jeho základem budou speciální prohlídky věnované zájmům a životním láskám Karla IV., k nimž patřily cesty po Evropě, vzdělání, vojenství, umění, stavitelství, diplomacie, víra a ženy. Návštěvníci se během nich podívají i do běžně nepřístupných částí kláštera. V sobotu 14. května bude na hradě Šternberk otevřena výstava Albert II. ze Šternberka ve službách Karla IV. Připomínat bude dalšího blízkého Karlova přítele a rádce Alberta II. ze Šternberka, jeho dobu a také gotickou hradní kapli, kterou nechal přestavět jako památník své kariéry.

V sobotu 21. května proběhne na hradě Lipnice první kolo komponovaného programu Na cestách s Karlem IV., které připravilo územní odborné pracoviště NPÚ v Telči, zaměřující se z části na vzdělávání a zážitky. Účastníci programu Na cestách s Karlem IV. se stanou součástí císařské družiny a poznají, jak se ve středověku cestovalo a žilo. V sobotu 11. června se bude program opakovat na hradě Zvíkov, 10. září na hradě Litice a 24. září na hradě Bečov.

První  červnový den zahájí hrad Křivoklát sérii akcí, jimiž chce veřejnosti představit devítisvazkovou Bibli Václava IV., vynikající výtvarné dílo z přelomu 14. a 15. století, které ilustracemi a iluminacemi přibližuje život královského dvora. V pátek 1. června proběhne vernisáž výstavy Bible Václava IV. a premiéra dokumentárního filmu Útěk do křivoklátských lesů, který se Václavově bibli věnuje.

Další chystané akce

od 2. července – výstava Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad na hradě Veveří
5. července – slavnostní Setkání Karla IV. s Vilémem z Landštejna na hradě Landštejn
5.–6. července – Oživený hrad Točník
15.–16. července (a také 12.–13. srpna) – noční prohlídky Ať žije král, ať žije císař aneb Životem Karla IV. na hradě Karlštejn
od 16. července – výstava Karel IV. ve filmu na hradě a zámku Horšovský Týn
29.–31. července – living history Štíty stříbrného lva - doba Lucemburků na českém trůně na hradě Velhartice
od 1. srpna – výstava Nezcizitelné hrady Českého království na hradě Zvíkov
6.–7. srpna – Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj na hradě Bouzov
od 11. srpna – výstava Následovníci svatého Jiří na hradě a zámku Jindřichův Hradec
27. srpna – HRADOZÁMECKÁ NOC 2016 na Karlštejně a desítkách dalších památek

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…