MČ Praha-Čakovice: Čakovicím přibydou další obyvatelé

01.03.2016 14:15

Městská část plánuje zlepšení infrastruktury, pomáhají i noví usedlíci

MČ Praha-Čakovice: Čakovicím přibydou další obyvatelé
Foto: praha.eu
Popisek: Úřad MČ Praha-Čakovice

Počet obyvatel městské části Praha – Čakovice se rozroste nejméně o dalších 200. Společnost M&K Real Estate v těchto dnech nabídla do prodeje 81 bytů ve dvou stavebně propojených objektech, Pomněnka a Rakytník, které jsou součástí projektu Čakovický park. Jejich výstavba bude dokončena na jaře 2018.

Podle místostarosty městské části Jiřího Vintišky tak už v projektu, jehož výstavba byla zahájena v roce 2011, bude bydlet zhruba tisícovka lidí. „Celá městská část Praha – Čakovice má dnes téměř 11 000 obyvatel,“ upřesňuje Jiří Vintiška.

Nejmenšími byty budou 30 metrové 1+kk , největší 5+kk bude mít podlahovou plochu 109 metrů a 81 metrovou terasu.„Malometrážní byty nejčastěji kupují takzvaní singles, tedy lidé žijící samostatně bez partnera. Tvoří celou polovinu našich klientů,“ připomíná statistiku Šárka Kloučková z obchodního oddělení M&K Real Estate. „Největší byty jsou vhodné i pro rodiny s více dětmi,“ dodává.

Pomněnka

Děti odrůstají školkám, míří do škol

Od roku 2012, kdy se do čerstvě dokončených objektů Konvalinka, Růže a Fialkav projektu Čakovický park nastěhovali první obyvatelé, se tu už podle Kloučkové narodilo a odrostlo plenkám několik desítek dětí. „Samozřejmou součástí projektu jsou dětská hřiště pro nejmenší, teď ale připravujeme i výstavbu volnočasového hřiště pro větší děti,“ informuje Šárka Kloučková.

V letošním roce také přejde mnoho dětí z mateřských škol do prvních tříd základní školy. „Bude jich zatím historicky nejvíc,“ říká místostarosta. Odlehčí se tak čakovickým mateřinkám, jejich kapacita zároveň naroste o 56 míst v nové školce budované přímo v rámci projektu Čakovický park. Nebytové prostory v hodnotě převyšující 10 milionů korun do konce letošního roku předá developer bezúplatně městské části, ta se stane zřizovatelem školky, vybaví ji a začne provozovat.

„Po jejím dokončení budeme moci nabídnout místa v předškolních zařízeních už 570 dětem,“ upřesňuje Jiří Vintiška.

„Organizačně bude spadat pod větší školku, kterou jsme otevřeli v roce 2008. Vybudovali jsme ji rovněž ve spolupráci s tímto developerem,“ dodává místostarosta.

Přibývá možností, jak trávit volný čas

Narůstající počet obyvatel Čakovic klade stále větší nároky na občanskou vybavenost i v dalších ohledech. Na významu nabývají volnočasové aktivity. Těm slouží ve stále větší míře areál bývalého čakovického cukrovaru. Před otevřením je například 14metrová horolezecká stěna s boulderem. Provozovatelkami zařízení jsou jedny z nových obyvatelek Čakovic, Monika Karbanová a Soňa Foldynová, které se do jednoho z domů postavených developerem Čakovického parku nastěhovaly v roce 2014.

„Mezi našimi sousedy z vedlejších domů i ze vzdálenějších lokalit je mnoho aktivních lidí, kteří hledají nejrůznější možnosti sportovního vyžití,“ vysvětluje rozhodnutí vybudovat stěnu s boulderem, ale i posezením u baru, Monika Karbanová.

„Chceme ke sportovnímu lezení přilákat i nejmladší generaci, plánujeme spolupracovat s místními školami, kterým nabídneme možnost strávit v naší lezecké stěně a boulderu hodinu tělesné výchovy se zvýhodněným vstupným,“ dodává Soňa Foldynová.

Cafe restaurant U parku

Kam na večeři bez auta?

V přízemí jednoho z domů přímo v projektu Čakovický park otevřeli nedávno novou restauraci manželé Vorobcovi. Žijí nedaleko, dobrou restauraci v okolí ale sami dosud postrádali.

„Když jsme chtěli vyrazit na večeři, museli jsme zajet do centra, jeden z nás si přitom nemohl dát ani skleničku vína,“ popisuje Ivana Vorobcová. Využili proto jeden z nebytových prostorů, které v rámci projektu Čakovický park vznikly, a upravili jej jako restauraci. Tisícovka lidí, kteří zanedlouho budou bydlet v bezprostředním okolí, ale i obyvatelé celých Čakovicích a přilehlých končin, tak mají nově možnost zastavit se na snídani, oběd, večeři, nebo jen na kávu či pivo nebo víno v podniku, který splňuje všechny nároky na soudobé pohostinství.

Zatím nabízí restaurace, která díky svému umístění dostala název U Parku, 28 míst. „Jakmile to počasí dovolí, otevřeme ještě zahrádku pro dalších 24 hostů,“ slibuje Ivana Vorobcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …