MHMP: Lékařské pohotovosti stojí Prahu přes 22 milionů Kč

15.12.2017 7:33

Zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo návrh radního pro oblast zdravotnictví a bydlení Radka Lacka na poskytnutí finanční dotace v celkové výši 22,5 milionu Kč na zajištění lékařské pohotovostní služby (LPS) na území metropole.

MHMP: Lékařské pohotovosti stojí Prahu přes 22 milionů Kč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Hlavní město Praha jako vyšší územně samosprávný celek zodpovídá v obvodu své působnosti za organizaci a zajištění LPS. Od roku 2008 je LPS v hlavním městě Praze organizována v jednotném systému, kdy jsou jednotlivá stanoviště LPS soustředěna do stěžejních zdravotnických zařízení. Od 1. 1. 2013 až do současnosti tuto službu zajišťují následující poskytovatelé zdravotních služeb:

1. Fakultní nemocnice v Motole (zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví ČR)

2. Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví ČR)

3. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví ČR)

4. Nemocnice Na Bulovce (zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví ČR)

5. Thomayerova nemocnice (zřizovatel Ministerstvo zdravotnictví ČR)

6. Ústřední vojenská nemocnice – Vojenská fakultní nemocnice Praha (zřizovatel

    Ministerstvo obrany ČR)

7. Městská poliklinika Praha (příspěvková organizace hlavního města Prahy)

Výše uvedení poskytovatelé zdravotních služeb s výjimkou Městské polikliniky Praha provozují LPS na základě smluvního vztahu uzavřeného s hl. m. Prahou na dobu určitou s účinností od 1. 1. do 31. 12. daného roku. Rozsah LPS z hlediska poskytovaných oborů u jednotlivých poskytovatelů odpovídá jejich věcnému, technickému a personálnímu vybavení a konkrétním možnostem daného poskytovatele. V roce 2017 přispělo hlavní město Praha těmto subjektům na provoz LPS celkovou částkou 22,5 milionu Kč.

Stanoviště LPS Městské polikliniky Praha jsou financována formou neinvestičního příspěvku na provoz z rozpočtu odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence Magistrátu HMP.

Protože se výše popsaný systém LPS zajišťovaný a financovaný hlavním městem Prahou osvědčil, je i na rok 2018 struktura poskytování LPS plánována obdobně.

Předkladatel návrhu, radní Radek Lacko, k tomu říká: „Vlastní provoz LPS je poměrně nákladný a nelze jej zcela pokrýt úhradami od zdravotních pojišťoven a hotovostními platbami pacientů. Jelikož se cítíme odpovědni za kvalitu zdravotní péče v Praze, financování lékařských pohotovostí patří mezi naše rozpočtové priority. Bez finanční dotace Magistrátu by provoz na tak vysoké úrovni nebyl vůbec možný. Jinak řečeno - naše péče o zdraví Pražanů zdaleka nekončí Zdravotnickou záchrannou službou, příspěvkovou organizací hl. m. Prahy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…