MHMP: Nejvíce nových bytů v Praze roste aktuálně v bývalých průmyslových areálech. Střed města v posledním období ovládala Praha 5

19.12.2018 21:39

Dříve si s nimi nikdo nevěděl rady, teď jsou opuštěné areály bývalých průmyslových podniků v kurzu. Letňany, Modřany a Vysočany táhnou počty nových pražských bytů nahoru. Přesto nová výstavba nestačí.

MHMP: Nejvíce nových bytů v Praze roste aktuálně v bývalých průmyslových areálech. Střed města v posledním období ovládala Praha 5
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

„Nejde ani tak o celková čísla nových bytů, ale o tempo růstu nabídky v posledních letech. Povolování staveb trvá neúměrně dlouho a naší prvořadou prioritou je maximální zrychlení byrokracie,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Hlaváček.

Z aktuální analýzy Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) vyplývá, že ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo 12 502 zkolaudovaných bytů. Tedy zhruba o 5 % méně než ve stejném období loňského roku. A jednoznačnými tahouny ve výstavbě jsou městské části 8, 9 a 18, kde se soustředí téměř 40 % nabídky volných bytů v Praze. Širší centrum metropole pak co do počtu nových bytů ovládla v minulém období Praha 5, kde se podařilo do letošního září zkolaudovat 1 940 bytových jednotek.

„Za mého působení na postu starosty jsme v rámci městské části měli bytovou výstavbu dlouhodobě v hlavních prioritách a i přes složité povolování projektů se to v reálné výstavbě odrazilo. Ale celkové přenastavení pravidel pro výstavbu nových bytů je zcela zásadní,“ říká předseda Výboru pro dopravu Zastupitelstva hl. m. Prahy a bývalý starosta Prahy 5 Pavel Richter.

Odborníci z IPR předpokládají další postupné zvyšování poptávky po nových, zejména menších bytech. Jen za prvních devět měsíců roku se do Prahy a středních Čech přistěhovalo téměř 20 tisíc nových obyvatel. V Praze je v současné době k dispozici přes 3 tisíce volných bytů, po kterých však s ohledem na velikost nemovitosti a cenu není silná poptávka.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…