MHMP: Praha otevřela zařízení pro osoby bez domova v izolaci či karanténě

04.11.2020 18:02

Hlavní město od jara postupně pracuje na rozšiřování pobytových míst pro osoby v karanténě nebo přímo v izolaci s koronavirem, jejichž zdravotní stav nevyžaduje zdravotní péči. Nyní otevírá obdobné zařízení pro lidi bez domova s kapacitou 60 lůžek. Cílem je chránit Pražany s domovem i bez něj před šířením viru v ulicích.

MHMP: Praha otevřela zařízení pro osoby bez domova v izolaci či karanténě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

V pátek 30. října vydala vláda nařízení, kterým ukládá krajům i hlavnímu městu povinnost zřídit lůžkovou kapacitu pro izolaci osob, u kterých se prokázala infekce koronavirem a u nichž zdravotní stav nevyžaduje poskytování zdravotní péče. Praha má zajistit 160 takových lůžek.

„S tímto krokem jsme samozřejmě nečekali na českou vládu. Nové kapacity karanténních a izolačních lůžek v Praze průběžně vytváříme již od jara. Jednak v rámci existujících pobytových sociálních služeb, ale také hledáme možnosti, jak zřídit úplně nové kapacity,“ říká radní pro oblast zdravotnictví a sociální politiky Milena Johnová.

Nové lůžkové kapacity město vytvořilo například v pavilonu 32 Psychiatrické nemocnice Bohnice v Praze 8 nebo v Domově pro seniory na Zahradním Městě, kde navíc vznikla i zcela nová odlehčovací pobytová služba pro případ výpadku pečovatelů kvůli koronaviru.

Velkou pozornost hlavní město věnuje také lidem bez domova, kteří by měli být v karanténě, nebo mají bezpříznakový průběh onemocnění a není žádoucí, aby se pohybovali v ulicích. Cílem je zamezit dalšímu šíření infekce. Na začátku listopadu proto město otevřelo na Vyšehradě zařízení pro dospělé osoby bez domova v karanténě nebo v izolaci kvůli infekci koronavirem s celkovou kapacitou 60. lůžek.

Nejedná se o zdravotnické zařízení ani zařízení sociálních služeb, ale nahrazuje pouze pobyt v domácím prostředí. Jeho provozování podléhá přísným hygienickým opatřením. Po celou dobu trvání karantény setrvají tito pacienti uvnitř objektu bez nutnosti vycházet. Personál zajistí, že budou dodržovat karanténu v souladu s rozhodnutím lékaře nebo hygieny. V tuto chvíli jsou obsazena dvě lůžka. Zázemí zde najdou nejen lidé bez přístřeší, ale i lidé z pobytových sociálních služeb.

Už v letos v září vyčlenila Praha jedno menší zařízení pro lidi bez domova s prokázanou infekcí, kam jsou překládáni přímo z nemocnic. V něm jsou nyní celkem tři pacienti, kteří zároveň potřebují ošetřovatelskou péči.

„S provozováním karanténních lůžkových kapacit pro lidi bez přístřeší má Praha dobré zkušenosti už z jara. Pomáhá tím oběma stranám – jak lidem, kteří nemají kde karanténu držet, tak veřejnosti, která je tím pádem lépe chráněna před infekcí,“ doplňuje Milena Johnová.

Zařízení na Vyšehradě provozuje Centrum sociálních služeb Praha, které ve spolupráci s organizací R-Mosty zajišťuje dopravu uživatelů služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

11:44 Lesy ČR: Soustavu čtyř tůní vytvořili vodohospodáři na Opavsku

Podmáčeného pozemku v lesích u obce Pustá Polom na Opavsku v Moravskoslezském kraji využili vodohosp…