MHMP: Praha se připojila k EDWARDovi, Dnu bez úmrtí na silnicích

19.09.2018 20:01

Praha se letos vůbec poprvé připojila k projektu „Evropský den bez úmrtí na silnicích“. Ten má vnést do společnosti myšlenku, jak naše chování na silnicích ovlivňuje životy ostatních účastníků silničního provozu.

MHMP: Praha se připojila k EDWARDovi, Dnu bez úmrtí na silnicích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu

Denně totiž na komunikacích po celém světě přijde o život 3 400 lidí, to je jinými slovy jedno úmrtí každých 25 sekund. Cílem aktivit, které se v tento den uskuteční, je přimět širokou veřejnost k podpisu a dodržování slibu bezpečnosti.

Slovo EDWARD je složené z počátečních písmen slov Europe Day Without A Road Death. Autorem projektu, který vznikl v roce 2016, je agentura TISPOL – Evropská síť dopravních policií. Celý projekt usiluje o trvalé snižování počtu úmrtí a vážných zranění na silnicích. „V loňském roce se na českých silnicích stalo přes 100 tisíc dopravních nehod, při nichž přišlo 502 osob o život a dalších 2 339 bylo těžce zraněno,“ říká Tomáš Neřold z BESIPu. „Jen v Praze se stalo přes 23 tisíc dopravních nehod, při nichž přišlo o život 17 osob, z toho 11 chodců, a dalších 156 bylo těžce zraněno. Tato čísla jsou stále vysoká a je potřeba na ně upozorňovat a zároveň podnikat kroky, které to mohou ovlivnit,“ sděluje Tomáš Lerch, ředitel dopravní policie.

Zapojit se do projektu EDWARD může každý. Stačí elektronicky složit slib a symbolicky se připojit k těm, kterým záleží na bezpečnosti silničního provozu (ZDE).

Při této příležitosti se dnes po Praze uskuteční několik aktivit, které podporují tuto myšlenku. Jedna z nich je zahájení veřejné venkovní výstavy 17 andělů, jež jsou symbolem sedmnácti zemřelých účastníků silničního provozu na území hlavního města Prahy v roce 2017. „Každý anděl nese tabulku se základními informacemi o dopravní nehodě. Jedenáct z nich má boty kolem pomyslného krku a odkazuje na zemřelé chodce. Tři s diskem na křídlech symbolizují cestující v autě, dva se stříbrnou helmou pak motorkáře. Anděl s cyklistickým kolem vzpomíná na zemřelého cyklistu,“ popisuje Michaela Franková, pod jejíž taktovkou studenti ze Střední školy dopravní v Praze v Motole sochy vyrobili. Smyslem této umělecké instalace je přimět pozorovatele k zamyšlení o jejich vlastním chování na silnicích. Výstava v jižní části Karlova náměstí bude k vidění až do 18. listopadu 2018.

Zároveň se koná Den dopravní výchovy pro chodce a cyklisty v Muzeu Policie ČR. Letos je to už počtrnácté, kdy je součástí Evropského týdne mobility a kdy nabízí celodenní zajímavý vzdělávací program zaměřený jak na děti, tak i dospělé. V odpoledních hodinách se odehrála debata s odborníky a studenty na téma bezpečnost chodců a cyklistů na Střední škole dopravní. V tento den se po Praze také pohybuje 11 živých andělů z řad studentů v místech, kde v posledních čtyřech letech zemřeli chodci při dopravních nehodách.

„Cením si bohatého programu zaměřeného na bezpečnost dětí a mládeže, ovšem právě u této věkové skupiny považuji prevenci kolizí a nehod na přechodech i v ulicích hlavního města za obzvlášť důležitou,“ doplňuje Irena Ropková, radní hl. m. Prahy pro oblast školství a evropských fondů.

Můj slib bezpečnosti na silnici:

Slibuji, že:

  1. Budu připomínat své rodině, přátelům a kolegům, aby byli na silnicích opatrní.
  2. Z bezpečnostních důvodů budu rozsvěcovat světla.
  3. Budu řídit nejbezpečněji jak dovedu a respektovat pravidla, ať už budu za volantem, nebo budu řídit motocykl či kolo.
  4. Budu obzvláště ostražitý a pozorný k potřebám chodců, cyklistů, dětí a seniorů.
  5. Budu jezdit rychlostí, která je jak legální, tak bezpečná.
  6. Budu provádět řádné bezpečnostní kontroly svých pneumatik.
  7. Budu věnovat mimořádnou pozornost jízdě v blízkosti škol a míst, kde je hodně dětí.
  8. Nikdy nebudu jezdit po požití alkoholu nebo drog a léků, které by mohly ovlivnit bezpečnost.
  9. Budu se dívat co nejdále dopředu a nebudu najíždět na ostatní řidiče přede mnou.
  10. Budu mít vždy zapnuté bezpečnostní pásy a zajistím, aby je všichni ostatní v autě měli rovněž zapnuté.
  11. Nikdy nebudu používat při řízení svůj mobilní telefon.
  12. Zajistím, abych nebyl vyrušován ničím uvnitř ani vně mého vozu, ani myšlenkami, které by odváděly moji pozornost.
  13. Budu dávat dobrý příklad svým pasažérům klidnou a bezpečnou jízdou.
  14. Jestliže jsem pasažérem, budu se chovat tak, aby měl řidič klid na řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…