MHMP: Praha zve na Týden pěstounství

05.06.2019 13:30

Praha oslaví od 10. do 16. června 2019 první ročník Týdne pěstounství. Návštěvníky čekají v rámci dvacítky akcí po celé Praze semináře, diskuse s odborníky a se samotnými pěstouny, výstavy a promítání dokumentárních filmů s tematikou náhradní rodinné péče či volnočasový program pro rodiny s dětmi.

MHMP: Praha zve na Týden pěstounství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Týden pěstounství je také příležitostí k poděkování pěstounům starajícím se o děti, které nemohou být se svými rodiči. Všechny akce během Týdne pěstounství Praha jsou zdarma.

„Je naší povinností zajistit, aby všechny děti mohly vyrůstat v rodinách. Bez lidí, kteří se rozhodnou stát pěstouny a zastoupí biologické rodiče, bychom nikdy nemohli tohoto cíle dosáhnout. Věřím, že bohatý program Týdne pěstounství nám pomůže rozšířit řady pěstounů a vyrůstat většímu počtu dětí v rodinném prostředí,“ říká Milena Johnová, radní hl. m. Prahy pro oblast sociální politiky a zdravotnictví, která nad akcí převzala záštitu.

Nedílnou součástí Týdne pěstounství je osvěta o náhradní rodinné péči. Dlouhodobých pěstounů je v České republice, a v Praze nevyjímaje, stále nedostatek. Aktuálně je v evidenci pouze 9 dlouhodobých pěstounů připravených převzít dítě do náhradní rodinné péče (údaj je k 30. 4. 2019). Za rok 2018 bylo přijato 35 žádostí o dlouhodobou pěstounskou péči a 15 žádostí o tzv. přechodnou pěstounskou péči.

Organizátoři chtějí informovat a motivovat nové zájemce o pěstounskou péči tak, aby klesal počet dětí umísťovaných mimo péči rodinnou. V rámci vybraných aktivit představí zástupci krajského úřadu, pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí a doprovázejících organizací návštěvníkům informace o tom, jak je možné stát se pěstounem. Ale i jaké jsou na pěstouny kladeny nároky a jaká je následná nabídka podpůrných služeb pro rodinu, která se rozhodne dítě přijmout.

Akci pořádá Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy v rámci projektu Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí ve spolupráci s úřady městských částí, příspěvkovou organizací a neziskovými organizacemi.

Týden pěstounství probíhá pravidelně i v dalších krajích Česka. Ve stejném termínu jako v Praze se uskuteční Týden pěstounství ve Středočeském kraji. Podrobný program akce ZDE .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…