MHMP: Projekt rekonstrukce vnitrobloku ve Vybíralově ulici je v další fázi

22.06.2020 7:33

Díky studii proveditelnosti a designu manuálu k pilotnímu projektu revitalizace vnitrobloku při Vybíralově ulici vyzvala Rada hl. m. Prahy Technickou správu komunikací k přípravě a pozdější výstavbě celého projektu, přičemž o rekonstrukci veřejného osvětlení se postarají Technologie hl. m. Prahy.

MHMP: Projekt rekonstrukce vnitrobloku ve Vybíralově ulici je v další fázi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Revitalizace vnitrobloku Vybíralova na Černém Mostě je pilotní projekt, který prověří přístupy k údržbě a úpravám veřejných prostorů v modernistických strukturách sídlišť, které vznikaly v Praze zejména v šedesátých až osmdesátých letech. Sídliště dnes překvapivě ukazují, že obliba bydlení v zeleni, tak jak plánovali avantgardní architekti od dvacátých let, u Pražanů neklesá. Vedle rekonstrukce a zateplení panelových domů, což se dnes již masivně děje zejména po privatizaci bytového fondu, je třeba se podle zkušeností z posledních let věnovat právě celkové revitalizaci veřejných prostorů na sídlištích.

„Díky dlouhodobě připravovanému projektu máme nyní v ruce základní studii, která nastaví směr pilotní revitalizace části pražského sídliště na Praze 14. Obecně na pražských sídlištích žijí statisíce lidí a není se čemu divit, jsou to často klidné oblasti na okraji města s dostatkem zeleně. Naneštěstí kolikrát nejsou domyšlené některé věci. Zeleň se nedá využít na rekreaci a volnočasové aktivity, pěší vazby nefungují a jsou v nich bariéry nebo chybí parkovací místa a dostatečná obslužnost MHD. Lidé se zkrátka na sídliště jedou akorát vyspat, což je škoda. Projekt rekonstrukce vnitrobloku ve Vybíralově ulici ukáže cestu, jak tyto nedostatky napravit, a bude vodítkem pro další podobné projekty,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Projektu revitalizace bloku předcházela rozsáhlá participace s místními obyvateli. V prvotní iniciačním fázi, po domluvě Institutu plánování a rozvoje s městskou částí a zapojení sociálních antropologů Anthropictures, se po sídlišti stěhovala pojízdná kavárna sbírající podněty místních obyvatel. Následovala celá řada participačních procházek za účasti architektů, ale i biologů, kde se přímo na místě řešily otázky prostupnosti území, údržby veřejných prostranství, péče o zeleň či dopravy (v klidu i v pohybu). Kulturní a komunitní otázky byly od počátku projednávány s příspěvkovou organizací Praha 14 kulturní. Zapojení místního kulturního stánku Plechárna bylo pro celý proces rozhodující, participační jednání se konala nad mapami ve všech jeho fázích.

Do debat k projektu byly zapojeny organizace jako Technická správa komunikací, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Kolektory Praha či Technologie hl. m. Prahy, aby všechny plánované rekonstrukce a opravy byly v souladu s budoucí koncepcí revitalizace. A zároveň byly řešeny otázky hospodaření s vodou, budoucí správy zeleně, obslužnost území hromadnou, cyklistickou, automobilovou a pěší dopravou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …