MK ČR: Náměstkyně Anna Matoušková navštívila Historický park Bärnau-Tachov

25.03.2016 20:51

Pracovní setkání s představiteli německé politické reprezentace a kulturní obce proběhlo 22. března v rámci tzv. Jarního setkání na Zlaté cestě. Šlo o další krok k posílení vzájemné kulturní spolupráce.

MK ČR: Náměstkyně Anna Matoušková navštívila Historický park Bärnau-Tachov
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Náměstkyně Matoušková ocenila dynamicky se rozvíjející česko-bavorské vztahy především v souvislosti s letošní přípravou společné zemské výstavy věnované výročí Karla IV. V této souvislosti informovala přítomné o možnosti využití mimořádné podpory ze státního rozpočtu, neboť MK otevřelo ke karlovskému výročí speciální dotační programy. V rámci doprovodného programu k zemské výstavě se tak nabízí ojedinělá příležitost, jíž mohou využít subjekty na české straně hranice, které spolupracují s Geschichtsparkem. Náměstkyně přislíbila, že bude MK rozvoj přeshraniční spolupráce v rámci působnosti Geschichtspark Bärnau-Tachov nejen bedlivě sledovat, ale v rámci možností též podporovat. „Pevně věřím, že středověká Zlatá cesta, téma, které tak úzce spojilo ke kulturní spolupráci města Bärnau a Tachov, v sobě nese řadu téma a velký potenciál pro rozvoj česko- bavorské kulturní spolupráce,“ uvedla Anna Matoušková.

Z německé strany se setkání účastnili například Albert Füracker, státní sekretář ministerstva financí, zemského rozvoje a vlasti a poslanec Zemského sněmu; Franz Löffler, prezident Krajského sněmu Horní Falce a předseda Okresního úřadu Cham; ředitel Historického parku Stefan Wolters, M.A či Alfred Wolf, předseda spolku Via Carolina e.V. Právě Alfred Wolf ve svém vystoupení zmínil záměr parku realizovat projekt Archeocentra Čechy-Bavorsko. V rámci projektu má v Historickém parku vzniknout tzv. Archeodílna, pracoviště pro experimentální archeologii. Partnery projektu jsou Univerzita Bamberg a Zapadočeská univerzita v Plzni. V menším meřítku bude dílna sloužit i pro školní skupiny či širokou veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…