MK ČR: Náměstkyně Smolíková na zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport

02.06.2016 21:05

31. května 2016 se v Bruselu uskutečnilo řádné zasedání Rady, která jednala o digitálním přístupu k evropskému kulturnímu dědictví a dalších otázkách.

MK ČR: Náměstkyně Smolíková na zasedání Rady pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Za Ministerstvo kultury se jednání zúčastnila Petra Smolíková, náměstkyně pro řízení sekce legislativní a mezinárodních vztahů. Rada přijala závěry o úloze evropské digitální knihovny Europeana, pokud jde o digitální přístup k evropskému kulturnímu dědictví, o jeho zviditelnění a využívání. Rada vzala na vědomí prezentaci Evropské komise (EK) týkající se návrhu směrnice EP a Rady, kterou se mění směrnice č. 2010/13/EU o audiovizuálních mediálních službách, který byl schválen kolegiem EK dne 25. května 2016. Komise připomněla některé nejvýznamnější aspekty revize:

  • zachování zásady země původu
  • rozšíření rozsahu působnosti směrnice na platformy sdílející video
  • liberalizaci pravidel pro obchodní sdělení
  • přísnější ochranu mladistvých
  • avedení kvót na uvádění evropského audiovizuálního obsahu také pro poskytovatele audiovizuálních služeb na vyžádání
  • posílení postavení nezávislých regulátorů

Revize směrnice o audiovizuálních mediálních službách a podpora evropského audiovizuálního obsahu byly následně tématy politické rozpravy. EK apelovala na členské státy, aby byl návrh rychle projednán, tedy nejlépe ještě v průběhu příštího roku. Nastupující slovenské předsednictví vyjádřilo připravenost pokročit v projednávání a na zasedání Rady EYCS dne 22. listopadu 2016 plánuje předložit zprávu o pokroku ve věci. Rada vzala následně na vědomí informaci Evropské komise o přípravách Evropského roku kulturního dědictví (2018), informaci Francie o interoperabilitě digitálního obsahu, informaci Polska o stropech pro malé projekty kulturní infrastruktury financované z Evropského fondu regionálního rozvoje pro roky 2014 až 2020, informaci Itálie o podpoře Orchestru mladých EU a informaci Německa o rozhodnutí nejvyššího soudu SRN ve věci odměňování vydavatelství na základě zákona o právu autorském.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…