MK ČR: Prezident se při návštěvě Vysočiny poklonil u Památníku Bible kralické

27.06.2015 15:56

Památník Bible kralické i přilehlou expozici spravuje Moravské zemské muzeum, příspěvková organizace ministerstva kultury. Ve sbírkách MZM je také originál Bible kralické (šestidílná z let 1579 - 1594) uložen.

MK ČR: Prezident se při návštěvě Vysočiny poklonil u Památníku Bible kralické
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

Prezident Miloš Zeman se při své pracovní návštěvě Kraje Vysočina poklonil i památce Bible kralické u Památníku v Kralicích nad Oslavou. Bible kralická náleží k vrcholům tiskařského umění v našich zemích a pokladům českého jazyka. O jejím významu vypovídá také skutečnost, že se Ministerstvo kultury ČR pokusilo o její zápis do seznamu světového dědictví UNESCO.

Byť tento pokus nebyl úspěšný, dokládá význam této kulturní památky, která je nespornou součástí našeho kulturního dědictví. Byla vzorem mnoha dalších vydání biblických textů a inspirovala mnoho vzdělanců. Jazyk této bible, tzv. kraličtina představuje jeden z vrcholů české psané slovesnosti a nikoliv náhodou nahrazovala až do let slovenského národního obrození v 19. století u našich východních sousedů spisovný jazyk.

Památník Bible kralické se nachází v budově sousedící s bývalou tvrzí, kde v letech 1578 - 1620 nalezla útočiště tajná bratrská tiskárna. Ta zde tiskla nejenom knihy náboženského charakteru (tj. bibli či bratrské kancionály), ale také nejrůznější světská díla a učebnice. Jejím nejvýznamnějším produktem však přesto zůstává šestidílná tzv. Bible kralická, náležející nejen k vrcholům tiskařského umění v našich zemích, ale kvalitou svého projevu především k pokladům českého jazyka, který přispěl k jeho uchování a rozvíjení v pozdějších dobách protireformace a exilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…