MMR: Anonymní a nepodložené spekulace poškozují Českou republiku

06.05.2015 17:53

Reakce na článek v Hospodářských novinách z 6. 5. 2015: „Šlechtová podcenila dočerpání fondů EU. Česko ztratí miliardy“

MMR: Anonymní a nepodložené spekulace poškozují Českou republiku
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

MMR se ostře ohrazuje proti nepravdám a nepřesnostem v článku Silvie Houskové z Hospodářských novin. Článek je postavený výhradně na anonymních zdrojích, uvádí čisté spekulace a jeho vyznění poškozuje zájmy České republiky.

Zde uvádíme jen nejhrubší zkreslení:

1. Není pravdou, že „české MMR podle komise není aktivní... ...na rozdíl od Slováků se (ČR) zdaleka tolik nesnažila...

Ministerstvo pro místní rozvoj předalo Evropské komisi už v lednu téměř dvacet návrhů opatření, zpracovaných ve spolupráci se všemi řídicími orgány (jednotlivými ministerstvy) a Ministerstvem financí.

Česká republika není jen MMR, kdyby byla tato kritika Hospodářských novin správná, selhala by vláda ČR jako celek i jednotliví ministři za klíčové řídicí orgány.

Slovenská republika absolvovala ke zmiňovanému tématu 11 jednání s Evropskou komisí a Česká republika 10. Není tedy pravda, že Slovensko je výrazně aktivnější.

S Evropskou komisí řeší čerpání a dočerpání fondů ministryně Karla Šlechtová jak formou pracovních cest do Bruselu, tak i při jejich návštěvě v Praze (např. eurokomisařka Corina Creţu jednala s ministryní Šlechtovou v březnu v Praze). Se svými kolegy a kolegyněmi z Evropské komise však jednají i další zaměstnanci MMR na své úrovni. Jedná se o vzájemné a dlouhodobé vztahy.

Klíčové pro jednání však není počet pracovních cest, ale výsledky, které jsou pro čerpání z fondů jasně pozitivní.

2. Není pravdou, že částku 85 mld. „komise od začátku považovala za naprosto nadsazenou“ MMR od začátku pracuje se třemi scénáři:

1. Odhad gestorů programů (řídicích orgánů)

2. Realistický odhad Národního orgánu pro koordinaci

3. Pesimistický odhad Národního orgánu pro koordinaci

S Evropskou komisí proběhlo mnoho jednání na toto téma a představitelé opakovaně dali najevo, že oceňují, že MMR nepodceňuje situaci a informuje vládu i o nejhorším scénáři, který by za určitých okolností mohl nastat.

Toto zadání, jednat transparentně a nevyhýbat se ani špatným prognózám, dostala ministryně Karla Šlechtová už při svém loňském nástupu přímo od premiéra Bohuslava Sobotky. Tato vláda je vládou otevřenosti a její základní strategií není lakovat věci na růžovo a mlčet o problémech, ale získat včas informace, kdy a kde může nastat problém a co musí vláda udělat, aby problém nenastal nebo byl zmenšen na minimum.

Na závěr je třeba se pozastavit nad tím, že Hospodářské noviny pro svůj článek nepoužily jediný identifikovatelný zdroj, ale výhradně anonymní a tedy neověřitelné výroky („jeden z vysoce postavených zaměstnanců Evropské komise“, „říká další z úředníků“, „několik zaměstnanců české státní správy“, „úředníky v Bruselu“, „podle jednoho z nich“).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …