MMR: Letecká doprava jako jeden z rozvojových aspektů celosvětového turismu

14.09.2015 15:26

Ministryně Šlechtová jako první český ministr využívá členství České republiky ve Světové organizaci cestovního ruchu - World Tourism Organization (UNWTO) a zastupuje v těchto dnech ČR na 21. Valném shromáždění UNWTO v jihoamerické Kolumbii. Jedním z letošních hlavních diskutovaných témat je podpora dlouhodobého růstu letecké dopravy na celém světě, její komfortnost, jednoduchost a bezpečnost.

MMR: Letecká doprava jako jeden z rozvojových aspektů celosvětového turismu
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně Karla Šlechtová v Kolumbii

Rozvoj letecké dopravy velmi úzce souvisí s rozvojem cestovního ruchu i u nás, protože zvláště z nových, pro cestovní ruch v České republice stále významnějších destinací, jako je Čína nebo Korea, prudce roste počet turistů. Za minulý rok to bylo přes 700 tisíc turistů z východní Asie. A prakticky všichni se k nám dostávají za pomoci leteckých linek. Významným faktorem je proto nejenom bezpečnost, ale také přístupnost a jednoduchost leteckého provozu.

„Posílení přímých leteckých linek na principu snadné dostupnosti, dostatečné konkurenceschopnosti a dobré dopravní návaznosti na další prstencové linie vlakové a autobusové dopravy má významný vliv na rozvoj cestovního ruchu. Čím více přímých nebo co nejméně složitých leteckých spojení do České republiky bude, tím větší počet turistů lze očekávat,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Zatímco v roce 2013 byly na celém světě přepraveny 3,1 miliardy cestujících, v roce 2032 to má být až 6,32 miliard. Podle předpokladů Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) má i nadále poptávka po letecké dopravě trvale růst, přičemž v příštích dvaceti letech se má přibližně zdvojnásobit počet letů až na 60 milionů ročně. V témže roce má být v provozu přibližně dvakrát více proudových dopravních letadel, která uletí přibližně dvakrát více osobokilometrů. Dynamický růstový potenciál letecké dopravy v dlouhodobém měřítku je významný i u menších zemí, jako je Česká republika, a významně se podílí na příjmu z incomingového cestovního ruchu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…