MMR: Ministři rozhodují o tom, jaké budou operační programy v období 2021-2027

24.01.2019 21:21

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (Rada ESIF) složená z ministrů a dalších partnerů dnes projednala národní priority, návrhy počtu a zaměření operačních programů pro příští programové období a další související témata spojená s evropskými fondy. O finální podobě návrhu rozhodne příští týden vláda.

MMR: Ministři rozhodují o tom, jaké budou operační programy v období 2021-2027
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

„Je za námi velký kus práce – v průběhu minulého roku jsme vypracovali analýzu oblastí vhodných pro čerpání z evropských fondů v období 2021-2027 a připravili jsme priority, které jsou pro budoucí období pro ČR klíčové, a také dva návrhy, jak by mohly vypadat nové operační programy. Obě navržené varianty odráží jak změnu pravidel pro fondy, tak i menší počet prostředků pro ČR. Ministerstvo doporučuje přijmout variantu s osmi programy, která zajistí kontinuitu a plynulý přechod mezi programovými obdobími, využití know-how, kapacit a zkušeností napříč obdobími, a tím i větší předvídatelnost pro příjemce,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ministerstvo pro místní rozvoj ve strategickém dokumentu Národní koncepce realizace politiky soudržnosti v ČR po roce 2020, který bude sloužit jako podklad pro přípravu Dohody o partnerství, stanovuje hlavní cíle a priority pro budoucnost a také navrhuje dvě varianty rozložení operačních programů. První varianta počítá s osmi operačními programy a druhá s jejich redukcí na šest.

„Příští týden by měla o návrhu národních priorit a nastavení operačních programů rozhodnout vláda. Pak bude následovat podrobné rozpracování operačních programů jejich řídicími orgány a příprava Dohody o partnerství – strategického dokumentu uzavíraného mezi ČR a Evropskou komisí, který bude zastřešovat čerpání pro celé příští období,“ dodala ministryně Dostálová.

Rada ESIF mimo schválení národních priorit a nastavení operačních programů pro období 2021-2027 projednala také vývoj přípravy legislativy k evropským fondům na evropské úrovni pro příští období a další témata; mezi nimi například revizi současné Dohody o partnerství, přehled aktuálního čerpání a plán vyhodnocování naplňování Dohody o partnerství (evaluační plán).

Rada ESIF je poradním orgánem vlády ČR v oblasti koordinace podpory z ESIF a schází se k diskusi nad aktuálními otázkami pravidelně; přibližně každé dva měsíce. Na programu jednání Rady ESIF jsou pravidelně předkládány návrhy řešení závažných problémů a řízení rizik v programech, stejně jako systémová opatření nutná pro řádné a efektivní čerpání evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…