MMR: Odpovědnost řešení platů řidičů je na jednotlivých krajích

10.01.2017 20:40

Ministerstvo pro místní rozvoj je dotazováno na smluvní závazky krajů s autobusovými dopravci dle zákona o zadávání veřejných zakázek v souvislosti s možností zvýšení platů řidičů autobusů.

MMR: Odpovědnost řešení platů řidičů je na jednotlivých krajích
Foto: MMR
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Dotazy přišly z Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Vzhledem k tomu, že se jedná o vztah mezi krajem a dodavateli, nemůže Ministerstvo dělat arbitra těchto vztahů či do nich jinak vstupovat. Ministerstvo je připraveno konzultovat úpravy smluv, nicméně odpovědnost je vždy na straně krajů. MMR opakovaně doporučovalo krajům, aby si samy provedly analýzu svých smluv s přepravci. Jde skutečně o vztah dodavatele (přepravce) a objednatele (kraje). Problém nastal v důsledku nevýhodných smluv.
 
Ministerstvo pro místní rozvoj souhlasí s návrhem na navýšení platů řidičů autobusů, avšak je nutné, aby případné navýšení plateb ze strany krajů dopravcům proběhlo podle uzavřených smluv. Zákon o zadávání veřejných zakázek nepřipouští automatické navyšování plateb od zadavatelů. Podle zákona jde o změny smlouvy a ty jsou přípustné jen za určitých podmínek. Zákon tedy změny smlouvy umožňuje, avšak vždy záleží na textu konkrétní smlouvy. Zákon například umožňuje změnu smlouvy do 10%, i v takovém případěje ale nutné individuální posouzení smlouvy.
 
Ministerstvo je připraveno pomoc krajům s úpravou smluv, které mají kraje uzavřeny jako objednatelé dopravy s jednotlivými dopravci. MMR také doporučuje zkontrolovat smlouvu, zda v ní není vyhrazena možnost vyšší platby v případě změny okolností smlouvy a případně změnit smlouvu v souladu se zákonem. Některé kraje již mají právní posouzení, že tyto dodatky mohou upravit.

K celé problematice bylo uveřejněno na Portále o veřejných zakázkách Metodické doporučení ve věci zadávání veřejných zakázek v oblasti dopravní obslužnosti a Stanovisko k možnostem řešení otázky zohlednění sociálních aspektů v autobusové dopravě na adrese http://www.portal-vz.cz/cs/Jak-na-zadavani-verejnych-zakazek/Metodiky-stanoviska/Metodiky-k-zakonu-c-134-2016-Sb-,-o-zadavani-verejnych-zakazek/Metodiky-specialni-k-zadavacim-rizenim/Metodiky-socialni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…