MMR podporuje společné aktivity českých a polských územních samospráv

23.04.2015 18:03

Možnosti spolupráce českých orgánů územní samosprávy s polskými protějšky. Tak zní téma, se kterým dnes vystoupila náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková na konferenci s názvem „25 let územní samosprávy – přeshraniční spolupráce a občanská společnost“.

MMR podporuje společné aktivity českých a polských územních samospráv
Foto: Ministerstvo pro místní rozvoj
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

„Ráda bych poděkovala polským pořadatelům této konference za pozvání. Česká republika má s Polskem podobnou 25letou historickou zkušenost z hlediska vytváření samosprávy. Jsme si blízcí nejen jazykem a historií, ale i iniciativami místních a regionálních samospráv při koncipování společných aktivit. Je dobře, že existují nástroje, jak tyto místní iniciativy podpořit z národních a z evropských zdrojů,“ uvedla náměstkyně ministryně Olga Letáčková.

Konference s názvem „25 let územní samosprávy – přeshraniční spolupráce a občanská společnost“ se dnes konala na velvyslanectví Polské republiky v Praze. Hlavním tématem byla politická transformace, která v Polsku před 25 lety odstartovala první částečné svobodné volby v červnu 1989, po kterých byla obnovena územní samospráva. Náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Olga Letáčková vystoupila v úvodním bloku, který se týkal zkušeností se spoluprací územních samospráv.

Ministerstvo pro místní rozvoj, které je koordinátorem podpory regionálního rozvoje z národních i evropských zdrojů, považuje reprezentanty místních a krajských samospráv za své klíčové partnery a jejich zástupci jsou proto trvale zastoupeni v mnoha platformách na pracovní i politické úrovni, kde se otázky územního rozvoje diskutují. Nyní to je zejména zahájení implementace Evropských strukturálních a investičních fondů v rámci programového období 2014-2020. V implementační struktuře má své místo i regionální úroveň veřejné správy.

V programové období 2014–2020 představuje pro územní samosprávné orgány pokračování přeshraniční spolupráce. Z hlediska řídicích struktur nedochází k žádné změně. Momentálně byly zapracovány připomínky Evropské komise k návrhu operačního programu. Řeší se poslední technické otázky a je plánováno předložit operační program Evropské komisi začátkem května.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…