MMR upozorňuje na zastaralé informace v rozhovoru

13.05.2015 13:59

MMR upozorňuje na zavádějící a již neplatné informace Jana Havránka, působícího kdysi v manažerských pozicích několika operačních programů.

MMR upozorňuje na zastaralé informace v rozhovoru
Foto: mmr.cz
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Tyto informace se staly páteří rozhovoru v České pozici s Martinem Shabuem s názvem „S přípravou na čerpání peněz z EU fondů jsme na tom špatně“ (vydání 12. 5. 2015, ceskapozice.lidovky.cz).

Protože rozhovor stojí na dávno zastaralých informacích, došlo pro čtenáře České pozice k celkovému zkreslení aktuálního stavu čerpání fondů Českou republikou, což ve svém důsledku bohužel poškozuje pozici České republiky při vyjednávání u Evropské komise.

Uvádíme hlavní anachronismy rozhovoru:

JH: „máme jeden operační program schválený a tři další těsně před schválením“

  • K datu vydání rozhovoru (12. 5. 2015) měla ČR schváleny již 4 operační programy. U dalších dvou programů se očekává schválení v horizontu týdne.

JH: „Ostatní (programy) ještě hotové nejsou“

  • Programy byly prohlášeny za hotové už dávno. V současnosti se řeší pouze jejich detaily s Evropskou komisí. Během měsíce vláda ČR očekává schválení všech zbylých programů.

JH: „Nepříliš dobrou roli sehrál Národní orgán koordinace (NOK) na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR)… Příprava operačních programů začala pozdě, ale hlavně trvá nepředstavitelně dlouho.“

  • ČR prostřednictvím NOK definovala cíle pro čerpání evropských prostředků v Dohodě o partnerství (schválena v srpnu 2014). Kdyby zde tyto cíle nebyly dobře popsány a podloženy daty, Evropská komise by tento klíčový dokument pro období 2014-2020 nikdy neschválila.
     
  • První příčinou zpoždění bylo pozdní vydání pravidel přímo ze strany Evropské komise, která vstoupila v platnost až v prosinci 2013. Zpoždění oproti očekávání nabraly všechny členské státy. Navíc zásadní moment je vyhlášení konkrétních výzev nikoliv - laicky chápaná - příprava operačních programů.

JH: „Úředníci z NOK se soustředili především na dočerpání peněz z minulého období. A to navíc spíše jen administrativně, formou tvorby reportů. Žádnou konkrétní účinnou pomoc jsem nezaznamenal.“

  • K dispozici je 20 metodických dokumentů s přílohami v rozsahu několika set stran, vytvořených odborníky z NOK MMR na pomoc řídicím orgánům i žadatelům, a 3 další metodiky, připravené specialisty z Ministerstva financí. Jde o kompletní metodické prostředí pro čerpání evropských fondů v letech 2014-2020, veřejně dostupné na webu MMR (http://www.strukturalni-fondy.cz/cs/Fondy-EU/2014-2020/Metodicke-pokyny).
     
  • NOK informoval a sděloval vládě ČR výsledky své analytické práce (odhady nedočerpání a návrhy řešení). Mezi řídicími orgány (Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo životního prostředí), NOK, případně i Evropskou komisí proběhly desítky jednání, kde se hledala řešení, jak programům pomoci.
     
  • Komise naši aktivitu ocenila i veřejně a tato ocenění zachytila i média – viz např. vyjádření vedoucího Zastoupení Evropské komise v Praze J. Michala na Kulatém stole ve Výboru pro EU ve sněmovně dne 7. 5. 2015 či během jednání eurokomisařky Corinou Creţu s ministrem financí Andrejem Babišem 11. 5. 2015.

JH: „Operační programy schvalovala vláda v červnu 2014. To je už rok zpátky... Dost dobře proto nerozumím tomu, co se tu uplynulých dvanáct měsíců dělo.“

  • Na úrovni řídicích orgánů probíhalo během posledního roku intenzivní vyjednávání s Evropskou komisí. Zaslané připomínky od EK bylo totiž třeba nejprve zapracovat. Schvalování bylo dále zdrženo vyjednáváním služebního zákona a ze strany Evropské komise revizí víceletého finančního rámce, během níž EK neschvalovala žádné programy.

JH: „Nemáme funkční monitorovací systém… Z každodenních rozhovorů s lidmi takřka ze všech řídících orgánů jednotlivých operačních programů však vím, že systém funkční není.“

  • Monitorovací systém je připraven od prosince 2014 - je plně funkční už přes 6 měsíců.
     
  • Řídicí orgány to samozřejmě dobře vědí, protože během tohoto půlroku bylo v jeho funkčnosti proškoleno přes tisíc úředníků a dále přes tisíc zájemců ze strany příjemců dotací. Několik set úředníků těchto řídicích orgánů je dokonce připraveno školit své kolegy. Je s podivem, že JH na žádného z nich v „každodenních rozhovorech“ nenarazil.
     
  • „Nefunkčnost“ znamená jen to, že systém čeká už půl roku na spuštění prvních výzev ze strany řídicích orgánů.

MMR proto na příště nabízí Lidovým novinám svou pomoc a podporu při získávání informačního zázemí v této obtížné problematice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…