MO ČR: Československé události roku 1968 měly hluboký dějinný smysl

21.08.2015 16:16

Náměstek ministra obrany Jakub Landovský a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář se v pátek 21. srpna zúčastnili vzpomínkového setkání u Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě.

MO ČR: Československé události roku 1968 měly hluboký dějinný smysl
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Spolu s nejvyššími státními představiteli, mezi nimiž nechyběli ani předseda Senátu Parlamentu ČR a předseda vlády Bohuslav Sobotka, ale ani pamětníci a přímí účastníci, si připomněli odkaz obětí vstupu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa v srpnu roku 1968.

U pamětní desky na budově rozhlasu uctili položením smutečního věnce památku vlastenců, kteří v těchto místech před 47 lety položili své životy nebo zemřeli na následky zde utrpěného zranění.

„Pokus o reformu komunistického režimu v roce 1968 nevyšel,“ konstatoval v jednom z projevů předseda vlády Bohuslav Sobotka a pokračoval: „ Zadusila ho nejenom intervence států Varšavské smlouvy, ale také ti, kdo byli ochotni s tehdejšími okupanty kolaborovat a podíleli se vzápětí aktivně na takzvané normalizaci. Přesto měly československé události roku 1968 hluboký dějinný smysl. Znovu totiž potvrdily vůli našeho národa po svobodě, po demokracii, ale také po sociální spravedlnosti.“

• Vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila státní hranice v noci z 20. na 21. srpna. Násilně tím skončil pokus o reformu tehdejšího socialistického Československa.

• Invaze si do konce roku 1968 vyžádala 108 mrtvých, asi 500 těžce a další stovky lehce zraněných lidí. Další zemřeli na následky zranění v následujícím roce. Celková bilance tehdejší okupace představovala přes čtyři stovky obětí.

• V ranních hodinách 21. srpna 1968 odvysílal tehdejší Československý rozhlas Provolání všemu lidu ČSSR a později i dramatické scény se střelbou na Vinohradské třídě. Kolem deváté ráno vysílání umlklo. Rozhlas následně přešel do ilegality a od 11 hodin pokračoval ve štafetovém vysílání zpravodajství o situaci v zemi, kdy se střídavě hlásila utajená studia z jednotlivých krajů.

• Vyčíslit všechny oběti sovětské okupace se pokouší nová publikace pracovníků Vojenského historického ústavu Černá kniha sovětské okupace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…