MO ČR: Čeští vojáci pomáhají dětem v Kosovu

25.06.2016 20:46

V současné době působí na velitelství KFOR skupina deseti českých vojáků. Ti se, kromě plnění stanovených služební povinností, rozhodli pod patronátem velvyslance ČR v Kosovu Iva Šilhavého a se zapojením české veřejnosti uspořádat charitativní sbírku pro kosovské děti. Ta vyvrcholila 19. června charitativním odpolednem na základně Film City v Prištině.

MO ČR: Čeští vojáci pomáhají dětem v Kosovu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Děti jsou naší srdeční záležitostí, ale také podstatou všeho příštího. Bohužel značný počet těch kosovských nemá to štěstí vyrůstat v dostatečných materiálních podmínkách, a proto jsme se rozhodli zorganizovat tento typ pomoci. Paralelně byly realizovány dvě sbírky, přičemž finální výtěžek bude do poloviny července předán dvěma již osloveným subjektům,“ uvedl koordinátor charitativního projektu major Jan Novotný.

Prvním příjemcem je SOS dětská vesnička v Prištině, kam bude směřovat většina sbírky. Druhým je nezisková organizace Lighthouse, která bude pomoc redistribuovat již vytipovaným rodinám v tíživé finanční situaci na severu Kosova.

Češi věnovali tři tuny darů

První část sbírky se uskutečnila v minulých týdnech v ČR. Výsledkem byly neuvěřitelné tři tuny darů zahrnující různorodé dětské oblečení a obuv, širokou paletu hraček, dětskou kosmetiku, výživu, sportovní vybavení nebo školní a kreslící potřeby. Pro transport daného objemu byly využity přepravní kapacity vojenského letounu CASA v rámci plánovaných letů z Prahy do Prištiny.

„Odezva české veřejnosti a entusiasmus všech, kteří se zapojili, byly takřka dech beroucí. Jednalo se o nespočet dětí a dospělých prakticky ze všech koutů republiky, kteří mají otevřená srdce a byli ochotni pomoci dobré věci. Zejména bylo úžasné vidět sbírku pořádnou dětmi základních škol oslovených hnutím Stonožka a dalších malých přispěvatelů, kteří byli ochotni vzdát se svých hraček pro kamarády v Kosovu. Jim všem patří obrovské díky,“ sdělily shodně spoluorganizátorky sbírky Tereza Novotná a Jana Studená.

Charitativní odpoledne na základně Film City

Druhá část sbírky pak proběhla 19. června v rámci charitativního odpoledne na základně Film City v Prištině mezi vojáky mezinárodních jednotek. Vojáci jako výraz díků za příspěvky mohli okusit české špekáčky i české pivo. Doprovodným prvkem pak byla výstava obrázků a výtvorů českých dětí základních a středních škol zaslaných na podporu našich vojáků v zahraničních misích.

„Účast byla nad naše očekávání. Podívat se a přispět přišla nejen řada vojáků různých národností, ale také velitel KFOR generál major Guglielmo Luigi Miglietta a většina nejvyšších funkcionářů. Ve výsledku se podařilo vybrat více než 1 000 EUR, které budou předány ředitelce SOS dětské vesničky v Prištině na úhradu části jejich provozních nákladů. Mimo to byly získány další potřebné věci pro místní děti,“ dodal spolupořadatel major Tomáš Diblík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…