MO: Co dělat při úniku čpavku? POKOS s chemiky zavítal do Ústeckého kraje

04.02.2016 21:52

Počátkem února se úspěšný vzdělávací program POKOS (Příprava občanů k obraně státu) přesunul z Libereckého kraje do Ústeckého, kde vojáci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany ve spolupráci s Odborem komunikace MO zavítali do základních škol v Lovosicích a Ústí nad Labem. Protože program opět připravovali chemici, zaměřili se v Lovosicích na praktické rady při mimořádných situacích, které mohou nastat v místní chemičce.

MO: Co dělat při úniku čpavku? POKOS s chemiky zavítal do Ústeckého kraje
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Chemici dětem vysvětlili, jak se zachovat při úniku čpavku, který má typicky štiplavý zápach, je velmi dráždivý, způsobuje slzení a poleptání dýchacích cest. „Je vhodné se v budově ukrýt ve vyšších patrech, utěsnit dveře, okna a další otvory. Ucpávky by přitom měly být vždy vlhké,“ vysvětlil náčelník chemické laboratoře nadporučík Dušan Trefilík a upozornil, že stát garantuje ochranné prostředky pouze obyvatelům do 18 let a lidem, kteří jsou umístěni ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Ti ostatní si tedy musí ochranné prostředky zajistit sami.

Liberečtí chemici také přiblížili dětem problematiku obrany a bezpečnosti s využitím praktických ukázek. Žáci si v průběhu programu procvičili poskytování první pomoci nebo nasazování ochranných masek a protichemických obleků. Zároveň se blíže seznámili s působením vojáků v zahraničních misích, prohlédli si vojenskou techniku, výstroj a zbraně.

Protichemický oblek, který vypadá trochu jako kosmický skafandr, samozřejmě přitáhl nejvíce dětské pozornosti i dotazů: „V ochranném obleku trávíme celé hodiny, aniž bychom si mohli dojít na záchod nebo se najíst. Pít se dá z láhve, která se dá připojit přímo k masce. Doplňovat tekutiny je důležité, protože se v obleku hodně potíme. Když už opravdu potřebujeme na záchod a nedá se to vydržet, máme v obleku absorpční pleny,“ odlehčil přednášku četař David Beránek.

V Ústí nad Labem i s náměstkem ústředního školního inspektora

POKOSu v ZŠ Vojnovičova v Ústí nad Labem se zúčastnil také Ondřej Andrys, náměstek ústředního školního inspektora, který si spolupráci s resortem obrany pochvaloval: „Je úžasné, jakým způsobem armáda pracuje i na věcech, které zdánlivě pro ni nejsou úplně primární – s ohledem na úkoly, které plní – ale jsou nesmírně důležité. Za to je potřeba armádě vyslovit poděkování.“

Vzdělávací program Příprava občanů k obraně státu vychází z Koncepce přípravy občanů k obraně státu a od 1. září 2013 je součástí rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání. Jeho hlavní myšlenkou je seznámit děti i veřejnost s povinnostmi, které občanům České republiky vyplývají ve vztahu k obraně státu. Základní struktura je neměnná – zahrnuje informace o Armádě ČR, Severoatlantické alianci, zahraničních misích, vždy je součástí také zdravověda a povídání o chemické ochraně. V každém ze čtrnácti krajů ale děti vyučuje jiný – vždy nejbližší – vojenský útvar, který má možnost se při této příležitosti představit.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…