MO se v roce 2015 podařilo vyčerpat 97 procent resortního rozpočtu

09.01.2016 21:50

V roce 2015 bylo z konečného rozpočtu Ministerstva obrany ve výši 48,955 miliard Kč (rozpočet 44,4 mld. + nároky nespotřebovaných výdajů z roku 2014 + mimorozpočtové zdroje + platby z EU a NATO) vyčerpáno 47,338 miliard Kč, tj. 96,7 %.

MO se v roce 2015 podařilo vyčerpat 97 procent resortního rozpočtu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Nečerpané prostředky v objemu 1,617 miliardy Kč jsou tvořeny uspořenými výdaji na důchody a sociální dávky ve výši 146 milionů Kč a vzniklými nároky z nespotřebovaných výdajů ve výši 1,471 miliardy Kč.

„Plánování a akvizičnímu systému věnujeme velkou pozornost, což se pozitivně projevilo v čerpání rozpočtu v roce 2015, které bylo s téměř 97 procenty nejúspěšnější za posledních několik let. Peníze jsme v maximální míře využili pro rozvoj schopností Armády České republiky. Nevyčerpané finanční prostředky tvoří zejména smluvní závazky, jejichž platba se přesunula do roku 2016, a snížené provozní náklady. Dosažené úspory využijeme v letošním roce pro zvýšený nábor vojáků a jejich výcvik,“ shrnuje ministr obrany Martin Stropnický.

Nároky z nespotřebovaných výdajů roku 2015 ve výši 1,471 mld. Kč jsou tvořeny:

  • Výdaji na projekty spolufinancované z rozpočtu Evropské unie ve výši 102 mil. Kč, které jsou určeny na dokončení zahájených projektů EU.
  • Prostředky NATO ve výši 104 mil. Kč. Tato částka je určena k využití v příštích letech a nejedná se o prostředky, které měly být použity v roce 2015.
  • Výdaji na výzkum, vývoj a inovace ve výši 140 mil. Kč. Tyto prostředky budou využity na dokončení pokračujících projektů výzkumu a vývoje.
  • Úsporami ve výši 215 mil. Kč. Úspory byly realizovány zejména v oblasti platových prostředků (95 mil. Kč), dále v oblasti běžných výdajů organizačních celků Ministerstva obrany a Armády ČR (např. cestovné 25 mil. Kč, PHM, právní a poradenské služby).
  • Výdaji na další pokračující projekty a smluvní vztahy ve výši 909 mil. Kč. Tyto prostředky budou využity na dokončení projektů v rámci investic (290 mil. Kč.). V oblasti běžných výdajů nebylo čerpáno 619 mil. Kč, což bylo způsobeno zpožděním dodávek zejména náhradních dílů, materiálu a oprav techniky. Tyto prostředky budou čerpány v prvních měsících roku 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…