MPO: ČR a Japonsko diskutují, jak jaderná havárie ve Fukušimě přispěla k zvyšování jaderné bezpečnosti

09.02.2016 9:45

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Ministerstvo ekonomiky, obchodu a průmyslu Japonska (METI) pořádají dne 9. února 2016 v Kongresovém centru České národní banky společný seminář věnovaný zkušenostem získaným v souvislosti s jadernou havárií v elektrárně Fukušima Dai-iči a následnému zvýšení bezpečnostních opatření.

MPO: ČR a Japonsko diskutují, jak jaderná havárie ve Fukušimě přispěla k zvyšování jaderné bezpečnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Tento seminář, jehož uskutečnění navrhl během své návštěvy České republiky v květnu 2015 státní ministr METI Jósuke Takagi, se koná na základě Memoranda o porozumění a spolupráci v jaderné energetice, které v listopadu roku 2014 při návštěvě Japonska společně podepsali ministr Jan Mládek a jeho tehdejší protějšek Jóiči Mijazawa.

Česká republika i Japonsko jsou země, které kromě uhlí nemají další významné zdroje energie, a proto obě země částečně spoléhají na jadernou energii jako důležitý základní zdroj. Japonsko revidovalo své rozhodnutí nevyužívat jadernou energii učiněné krátce po jaderné havárii v elektrárně Fukušima-Dai-či a hodlá navázat na dlouhou tradici jaderného programu. Pro znovuobnovení důvěru v jadernou technologii zpřísnilo bezpečnostní opatření. Obdobně se Česká republika ve své Státní energetické koncepci, která klade důraz na diverzifikaci zdrojů jako důležitého zdroje realizace energetického mixu, rozhodla pro rozvoj jaderné energetiky

„Jadernou energii svět využívá již 60 let a je zřejmé, že její role základního zdroje elektřiny, který přispívá snižování emisí oxidu uhličitého v souladu s COP21, bude spolu s obnovitelnými zdroji i nadále zásadní,“ uvedla náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Lenka Kovačovská.

Havárie v jaderných elektrárnách Three Mile Island (1979), Černobyl (1986) a Fukušima Dai-iči (2011) se staly významným impulzem k dalšímu zvýšení bezpečnostních standardů pro současné jaderné elektrárny i pro projektování a nových jaderných zdrojů.

Semináře se zúčastní přední evropští a japonští odborníci z nejrůznějších oblastí souvisejících se zvyšováním bezpečnostních opatření v reakci na havárii ve Fukušimě Dai-iči, včetně odborníků na koncepce, regulátorů, provozovatelů elektráren, dodavatelů energetických celků, vědců i pojišťovacích specialistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…