MPO: Do České republiky přichází největší CSR platforma na světě

02.04.2015 14:32

Největší platforma společenské odpovědnosti na světě, Global Compact, která funguje pod záštitou OSN, dnes vstoupila do České republiky. Slavnostní akt vzniku Národní sítě Global Compact ČR se uskutečnil na Ministerstvu průmyslu a obchodu pod patronací ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Účastnil se jej i ředitel a zakladatel United Nations Global Compact Georg Kell.

MPO: Do České republiky přichází největší CSR platforma na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Hostitelskou organizací Národní sítě Global Compact Česká republika se stala Asociace společenské odpovědnosti.

„Společenská odpovědnost zatím v České republice zdaleka není tak silným tématem, jako v mnoha zemích na západ od našich hranic. Korektní a férové podnikání, péče o zaměstnance, všechny formy podpory sportovních, kulturních a společenských aktivit, dobrý vztah k životnímu prostředí – to jsou jen některé z mnoha částí mozaiky, kterou nazýváme společenskou odpovědností a která je základem politiky udržitelného rozvoje. Správně pojatá společenská odpovědnost v žádném případě není pro firmu jen nějakou povinnou finanční zátěží, jak ji někteří vnímají. Jedná se především o nástroj, který zjednodušuje podnikání, zlepšuje obraz organizace u veřejnosti, zástupců státní správy a samospráv i u obchodních partnerů. A v konečném důsledku je významnou konkurenční výhodou a marketingovým nástrojem,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Memorandum podepsali Georg Kell s Lucií Mádlovou, představitelkou Národní sítě Global Compact Česká republika a ředitelkou Asociace společenské odpovědnosti. V rámci platformy United Nations Global Compact je již zapojeno téměř 13 000 organizací z více než 160 zemí světa. Celkový počet zaměstnanců, kteří se do platformy zapojili, je téměř 60 milionů. Nejvíce signatářů pochází ze Španělska. Česká republika až do dnešního dne v síti chyběla. Je proto symbolické, že se Slavnostní akt konal u příležitosti prvního výročí přijetí strategického dokumentu „Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice“.

„Lokální sítě jsou ideálním zprostředkovatelem globálního myšlení a lokálního jednání. Založení této nové sítě vysílá jasný signál, že firmy v České republice jsou připraveny zvýšit své odhodlání integrovat principy společenské odpovědnosti a firemní udržitelnosti do svých strategií, a inspirovat ostatní společnosti, aby je následovaly,“ vysvětluje Georg Kell.

„Národní síť tuzemským firmám přináší šanci na sdílení a přenos mezinárodního know-how, výměnu zkušeností se světovými leadery, cenné kontakty a zisk celosvětové prestiže. Nefinanční reporting dle UN Global Compact je navíc kompatibilní s připravovanými direktivami EU a firmám tak výhledově ušetří velké množství práce,“ doplnila Lucie Mádlová. Česká národní síť tak bude podporovat domácí firmy i pobočky zahraničních společností, které jsou zapojeny v United Nations Global Compact v implementaci jeho deseti základních principů v oblasti lidských práv, pracovních podmínek, životního prostředí a korupce. Prostřednictvím dialogu, včetně dialogu politického, umožní svým členům aktivně ovlivňovat CSR politiku v ČR. Významnou podporu má ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu a Rady kvality ČR.

Mezi významné české signatáře základních principů United Nations Global Compact patří společnosti jako IKEA, ROSSMANN či T-Mobile. „Důvodů, proč se připojujeme k UN Global Compact, je více. Jde o celosvětovou síť, jejíž principy odpovídají našemu vnímání udržitelného rozvoje,“ vysvětluje Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic,  a. s., a dodává: „Velkým přínosem je propojení s dalšími partnery nejen v České republice a možnost vzájemného sdílení zkušeností.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…