MPO: Do I. výzvy programu Nízkouhlíkové technologie na podporu elektromobility se přihlásilo 53 projektů

09.09.2016 13:03

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo v rámci programu Nízkouhlíkové technologie I. výzvu na projekty týkající se nákupu osobních a užitkových elektromobilů, výstavbu dobíjecích stanic a další aktivity. Dotace na pořízení elektromobilů ve výši 39,3 milionů korun se rozdělí mezi 53 úspěšných projektů.

MPO: Do I. výzvy programu Nízkouhlíkové technologie na podporu elektromobility se přihlásilo 53 projektů
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Zájem žadatelů tak dosáhl na téměř polovinu alokovaných zdrojů. V I. výzvě programu OP PIK "Nízkouhlíkové technologie" bylo v části na podporu elektromobilů připraveno 80 milionů korun. Na jedno vozidlo si mohli podnikatelé vyžádat příspěvek ve výši 70 000 až 217 000 Kč, z podpory byly vyloučeny ojeté, vyšší střední, luxusní, terénní či sportovní vozy. Jeden projekt mohl obdržet až 3 miliony korun.

Program „Nízkouhlíkové technologie“ je svým charakterem pilotní program, který má cílit na rozvoj inovativních technologií. "Jde o podporu prvních vzorových projektů, nepředpokládali jsme tedy masivní příjem přihlášek, jak tomu bývá u jiných programů pro podnikatele. Celkem 53 přijatých žádostí o čerpání téměř 40 milionů korun nás proto příjemně překvapily a výsledek ukazuje, že o dotace na elektromobilitu je zájem," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Projekty v rámci podpory nízkoemisních vozidel přispějí ke snížení produkce emisí ze silniční dopravy, diverzifikaci vozového parku a snižování závislosti na ropných látkách.

"Žadatelé nahradí dosavadní vozy se spalovacím motorem těmi elektrickými a využijí je například pro přepravu zboží mezi svými pobočkami i k zákazníkům. Další projekty se zaměřily například na elektromobilizaci v oblasti péče o veřejnou zeleň," uvedl příklady žádostí Jan Mládek.

V rámci I. výzvy programu „Nízkouhlíkové technologie“ se podpora zaměřuje na oblast elektromobility, nakládání s energií a využití druhotných surovin. Na všechny tři oblasti bylo alokováno celkově 260 milionů korun a žádosti o dotace mohli žadatelé podávat od 7. března do 31. července 2016. Celkem se přihlásilo 82 projektů s celkovými způsobilými výdaji 856 915 041 Kč, z nichž činí 343 857 251 Kč dotace.

U aktivity elektromobilita bylo přijato 53 projektů s celkovými způsobilými výdaji ve výši 63 227 071 Kč a z toho dotace činí 39 370 218 Kč. Na tuto aktivitu bylo alokováno 80 mil. Kč.

U aktivity kumulace energie bylo přijato 6 projektů s celkovými způsobilými výdaji ve výši 62 911 892 Kč a z toho dotace činí 16 546 913 Kč. Na tuto aktivitu bylo alokováno 80 mil. Kč.

U aktivity druhotné suroviny bylo přijato 23 projektů s celkovými způsobilými výdaji ve výši 730 776 078 Kč a z toho dotace činí 287 940 120 Kč. Na tuto aktivitu bylo alokováno 100 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…