MPO: Informační systém Registru živnostenského podnikání slaví 10 let

08.04.2016 8:37

V dubnu letošního roku je to přesně 10 let od zahájení provozu informačního systému Registru živnostenského podnikání na všech živnostenských úřadech v České republice. Registr za dobu své existence významně přispěl ke snížení administrativní zátěže podnikatelů a k elektronizaci a zvýšení efektivity výkonu veřejné správy. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak již 10 let bezchybně spravuje Registr živnostenského oprávnění.

MPO: Informační systém Registru živnostenského podnikání slaví 10 let
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Registr v uplynulých 10 letech prošel rozsáhlým vývojem, který umožnil významným způsobem zredukovat povinnosti živnostníků a dosáhnout tak zjednodušení podnikatelského prostředí, včetně snížení finanční zátěže vyplývající z nutných administrativních úkonů a s nimi spojených správních poplatků. Jedná se zejména o:

  • zrušení povinnosti dokládat bezúhonnost výpisem z Rejstříku trestů (od roku 2006)
  • povinnost ohlašovat změny, které již byly zapsány do obchodního rejstříku (od roku 2008)
  • zrušení povinnosti ohlašovat změny osobních údajů (občané ČR od roku 2010, cizinci od roku 2012)
  • zrušení místní příslušnosti živnostenských úřadů (od roku 2008)
  • zrušení povinnosti opakovaně dokládat dokumenty (legislativní změna získala ocenění podnikatelskou veřejností jako nejlepší zákon roku 2014)

Významným krokem bylo vytvoření Centrálního registračního místa na obecních živnostenských úřadech. Díky tomu mohou podnikatelé od roku 2006 plnit své závazky vyplývající nejenom ze živnostenského zákona, ale i z jiných právních předpisů.

Registr je jeden z největších procesních informačních systémů v České republice, v němž se zaznamenávají údaje o podnikatelích a živnostech, včetně jejich změn. Od počátku své existence je provozován s důrazem na bezpečnost a vysokou úroveň dostupnosti dat i funkcí. Bezprostředním efektem jeho vytvoření byla zejména standardizace postupů při výkonu státní správy v oblasti vymezené živnostenským zákonem (uživateli jsou primárně pracovníci 227 obecních živnostenských úřadů, 14 krajských živnostenských úřadů a odboru živností Ministerstva průmyslu a obchodu, který plní funkci Živnostenského úřadu České republiky).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…