MPO: Ministr Jan Mládek je znepokojen situací v Aircraft Industries, oslovil s žádostí o podporu ministra průmyslu a obchodu RF Denise Manturova

14.09.2016 17:17

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je znepokojen situací v leteckém závodě Aircraft Industries Kunovice, jehož vlastníkem je ruská společnost UGMK.

MPO: Ministr Jan Mládek je znepokojen situací v Aircraft Industries, oslovil s žádostí o podporu ministra průmyslu a obchodu RF Denise Manturova
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Odboráři tam dnes vstoupili do stávkové pohotovosti, protože se obávají útlumu výroby a jejího přesunutí do Ruska.

"Situaci v Aircraft Industries sleduji se znepokojením již delší dobu. Společnost čelí značné zadluženosti a zdá se, že bez podpory ruského vlastníka, společnosti UGMK, je její budoucnost nejistá. Přitom jde o podnik, který disponuje unikátním know-how, technologickým zázemím a vysoce kvalifikovanými lidmi,“ komentoval dnešní vývoj v kunovickém podniku Jan Mládek.

„Obrátil jsem se proto 9. září osobním dopisem na ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Denise Manturova a požádal jsem ho o podporu při objasnění současné situace, abychom mohli nalézt důstojné východisko z nepříznivé situace," informoval ministr Jan Mládek. "Navrhl jsem uspořádat ještě tento měsíc v Praze setkání za účasti zástupců společností Aircraft Industries, UGMK a našeho i ruského ministerstva průmyslu a obchodu," dodal Jan Mládek.

Společnost Aircraft Industries obdržela v letech 2010 – 2015 podporu na čtyři projekty výzkumu a vývoje ze státního rozpočtu ČR v rámci programu TIP v celkové výši necelých 71 milionů korun. Ve třech případech byla hlavním příjemcem, v jednom případě šlo o projekt několika leteckých a vědeckovýzkumných společností. Další prostředky v objemu 65,8 milionu korun obdržela na čtyři projekty z Operačního programu podnikání a inovace.

Příjemce dotací ze strukturálních fondů musí dodržet princip udržitelnosti, musí po celou dobu realizace projektu a po dobu pěti let od data ukončení realizace projektu užívat majetek pořízený s účastí dotace k podporovaným činnostem. V programech, které podporují zavádění inovačního produktu do výroby, by přesunutí výroby mimo ČR znamenalo porušení pětileté udržitelnosti projektu u třech ze čtyř projektů podpořených ze strukturálních fondů EU. To by mělo za následek odebrání dotace ve výši cca 63,8 mil. Kč a další sankce ze strany Finančního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…