MPO: Náměstek Bärtl vedl delegaci českých firem při jednáních v Paraguayi

21.03.2017 18:01

České firmy objevují Paraguay. A to hlavně v oblasti dopravní infrastruktury nebo IT služeb či obrany. Ve dnech 20. - 21. března reprezentovala podnikatelská delegace v čele s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Vladimírem Bärtlem Českou republiku na III. Investičním fóru Evropa-Paraguay.

MPO: Náměstek Bärtl vedl delegaci českých firem při jednáních v Paraguayi
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

Hlavním cílem mise vedené náměstkem Vladimírem Bärtlem bylo upozornit na celkové možnosti českého průmyslu a exportní nabídky a také projednat očekávání, která plynou pro Českou republiku z dohody mezi EU a Mercosurem jako společným trhem nejdůležitějších ekonomik Jižní Ameriky.

Zahájení fóra, kde se představily firmy z Paraguaye, tamních regionů či Evropy, se uskutečnilo za účasti prezidenta Paraguaye Horácia Cartese a dalších představitelů paraguayské vlády. Náměstek Vladimír Bärtl pronesl úvodní slovo, kde mimo jiné za ČR podpořil další vyjednávací kolo mezi EU a Mercosurem, které tento týden probíhá v Buenos Aires. Do Paraguaye odjelo i několik českých firem, aby navázaly nové kontakty pro spolupráci. Mise se zúčastnily společnosti Bright Way Solution, a.s., Česká zbrojovka a.s., EGAP, a.s, JAWA Moto spol. s r.o., LOM Praha Trade a.s. a MESIT Defence, s.r.o.

Náměstek Vladimír Bärtl se během svého pobytu sešel s vedením paraguayského Ministerstva pro informační technologie a komunikace, kde jednal o zapojení českých firem do tvorby e-governmentu v Paraguayi. Při jednání se mohl odkázat na velmi úspěšný projekt firmy Mikroelektronika Vysoké Mýto, která dodá paraguayskému Asunciónu systém elektronického odbavení městských autobusů. Setkal se také s ministrem průmyslu a obchodu Paraguaye Gustavem Leitem a náměstkem ministra průmyslu a obchodu pro malé a střední podniky Victorem Bernalem.

"V Paraguayi existují projekty, které mohou výrazně zvýšit náš obchod s touto jihoamerickou zemí. Nechceme, aby se jednalo o izolované případy. Proto jsem chtěl se zástupci vlády i dalších institucí probrat možnosti širší spolupráce a představit jim kapacity ČR. Jsem rád, že se setkáváme s vedením všech klíčových ministerstev," uvedl Vladimír Bärtl.

Bilaterální jednání mezi českou a paraguayskou stranou se konala také v oblasti hornictví a energetiky. Přestože v Paraguayi pokrývá vyrobená energie z vodní elektrárny Itaipu téměř 100 % spotřeby, vláda uvažuje o výstavbě malých vodních elektráren. Řada českých firem je v tomto sektoru již v regionu aktivní, a tak by se mohly zapojit i do projektů v Paraguayi.

V rámci dalších schůzek byl prezentován i český obranný průmysl. Na bilaterálních jednání s představiteli Ministerstva obrany a Ministerstva vnitra Paraguaye bylo zdůrazněno, že ČR nechce jen prodávat své výrobky, ale chce také podpořit vzájemnou spolupráci ve výrobě, ve výzkumu a vývoji včetně inovací.

"Technologická spolupráce je z pohledu Paraguaye klíčová. V tom může značně napomoci dohoda mezi EU a Mercosurem. Věřím, že dojde k posunu ve vyjednávacím kole, které tento týden probíhá v Argentině. Na dohodu se čeká dlouho a může přinést opravdu výrazné zlevnění obchodu pro firmy na obou stranách," dodal náměstek Vladimír Bärtl.

Pracovní program delegace pokračuje ve dnech 22. a 23. března jednáními v Argentině.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…