MPO: Ocenění za nejlepší zákon roku 2014 získala novela živnostenského zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu

04.06.2015 17:02

Podnikatelé ocenili novelu živnostenského zákona jako nejlepší legislativní počin pro podnikatelské prostředí a vynesli ji na první místo v anketě Zákon roku 2014. Díky této novele se povedlo zrušit povinnost živnostníků opakovaně dokládat živnostenskému úřadu doklady, které již byly v minulosti některému doloženy, a zvýšila se také ochrana soukromí podnikatelů.

MPO: Ocenění za nejlepší zákon roku 2014 získala novela živnostenského zákona z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministerstvo průmyslu a obchodu považuje předmětnou novelu živnostenského zákona za jeden z nejvýznamnějších kroků v dalším snižování administrativní zátěže podnikatelů v posledních letech. Touto novelou se podařilo zrušit jednu z povinností osob podnikajících na základě živnostenského oprávnění, a to opakovaně dokládat živnostenskému úřadu doklady, které již byly v minulosti některému z obecních živnostenských úřadů doloženy a skutečnosti, které tyto doklady osvědčují, se nezměnily.

"Problematice zlepšování podnikatelského prostředí a snižování administrativní zátěže se na ministerstvu věnujeme dlouhodobě. Jsem si vědom, jak potřebné je pro živnostníky a malé podnikatele, aby stát zjednodušoval postupy a minimalizoval byrokratickou zátěž, která je na ně kladena. I proto jsem inicioval znovuobnovení Expertní skupiny pro snižování administrativní zátěže podnikatelů. Tato skupina se na základě podnětů přímo od podnikatelů zabývá nejpalčivějšími tématy napříč resorty," dodal ministr Mládek.

Neméně významným přínosem uvedené novely živnostenského zákona je zvýšení ochrany osobních údajů a soukromí podnikatelů, odpovědných zástupců a dalších fyzických osob vedených v živnostenském rejstříku. Touto novelou došlo k zneveřejnění dosud veřejných údajů týkajících se bydliště a místa pobytu těchto osob a dále pak bylo zavedeno zneveřejňování všech údajů týkajících se podnikatelů zapsaných v živnostenském rejstříku po uplynutí čtyř let ode dne, kdy bylo zrušeno jejich poslední živnostenské oprávnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…