MPO: Vláda dnes schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, která zjednoduší mimosoudní řešení spotřebitelských sporů a pomůže v boji proti "šmejdům"

16.03.2015 16:10

Vláda dnes schválila návrh novely zákona, předložený Ministerstvem průmyslu a obchodu, kterým se mění zákon o ochraně spotřebitele a další zákony. Návrh zavádí systém mimosoudního řešení sporů – konciliaci - která urychlí a zjednoduší urovnávání sporů mezi spotřebiteli a prodejci či výrobci. Rozšiřuje též kompetence České obchodní inspekce v boji proti nekalým prodejním praktikám – tzv. šmejdům, v rámci ČR i EU.

MPO: Vláda dnes schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, která zjednoduší mimosoudní řešení spotřebitelských sporů a pomůže v boji proti "šmejdům"
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

"Předložili jsme vládě ke schválení návrh, který si kladl tři základní cíle: Vytvořit nový systém mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, jež bude vyhovovat požadavkům evropské legislativy, zpřesnit právní úpravu nekalých obchodních praktik a upravit některé pravomoci dozorových orgánů v reakci na problémy aplikační praxe," uvedl dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Návrh rozšiřuje systém mimosoudních řešení spotřebitelských sporů, který již dílčím způsobem funguje například v oblasti financí, telekomunikací či energetiky. "Díky novele zákona o ochraně spotřebitele se občané konečně budou moci vyhnout zdlouhavým a náročným soudním řízením. Nástroj mimosoudního řešení sporů tak bude napomáhat situacím, kdy se budou obě strany snažit spor vyřešit ještě před soudním řízením. Nejpodstatnější výhodnou pro spotřebitele bude ale především fakt, že nebude muset rezignovat na svá práva. Zákazník místo aby řešil spor s prodejcem soudně, což ho stojí čas a peníze, obrátí se na konciliátora," řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Do systému mediace bude zapojena Česká obchodní inspekce jako obecný subjekt mimosoudního řešení sporů a specializované orgány, které již v současnosti řeší spory spotřebitelů mimosoudní cestou - Finanční arbitr, Český telekomunikační úřad a Energetický regulační úřad.

Specializované spory budou nadále řešeny v režimu správního řízení, subjektům ale přibydou některé informační povinnosti ve vztahu k veřejnosti a MPO jako příslušnému orgánu odpovědnému za fungování celého systému ve vztahu k Evropské komisi.

Řešení obecných sporů prostřednictvím České obchodní inspekce ale představuje naprostou novinku. V průběhu konciliace budou strany vedeny k urovnání sporu nezávislým prostředníkem, který jim bude nápomocen radou a názorem. Výsledkem řízení bude uzavření soukromoprávní dohody stran. Tato dohoda nebude přímo vykonatelná, ale na jejím základě budou mít strany snadnější pozici při případném soudním řízení, kde se budou moci domáhat rozsudku o plnění.

Pokud jde o úpravy, které se týkají kontrolní činnosti České obchodní inspekce, novela umožní inspektorům ČOI, aby mohli natáčet během kontrol bez vědomí dotčených osob. Tyto záznamy jsou mnohdy jediným nezvratným důkazem pro prokazování agresivních obchodních praktik uplatňovaných při předváděcích akcích.  Novela upřesňuje pravidla, která jsou v poctivém obchodním styku již dnes běžnou a obvyklou normou jednání a pro poctivé podnikatele nepředstavují žádnou zátěž.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…