MPO a CzechInvest seznamují české podniky s konceptem Průmysl 4.0

25.02.2016 14:56

Nastupující 4. průmyslová revoluce je aktuálním tématem v řadě světových ekonomik. Její podobu a důsledky pro české prostředí chce tuzemským průmyslovým podnikům přiblížit Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím Agentury na podporu podnikání a investic CzechInvest.

MPO a CzechInvest seznamují české podniky s konceptem Průmysl 4.0
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Připravili pro ně sérii konferencí nazvaných Průmysl 4.0 v praxi. První z nich se za účasti ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka, generálního ředitele agentury CzechInvest Karla Kučery a dalších hostů uskutečnila dnes v Brně.

„Průmysl a celá ekonomika prochází rozsáhlými změnami způsobenými zaváděním informačních technologií a systémů umělé inteligence do výroby, služeb a dalších odvětví hospodářství. Abychom nezůstali v pouhém vleku těchto změn, je nutné co nejdříve přijmout a začít pracovat s procesy této čtvrté průmyslové revoluce,“ vybídl na konferenci české podniky ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. „Jedině tak si Česká republika udrží svou konkurenceschopnost,“ zdůraznil dnes ministr Mládek.

„Průmyslových podniků se změny dotknou v první řadě. Chceme je proto seznámit s hlavními rysy a dopady, které na ně bude průmyslová revoluce mít,“ uvedl Karel Kučera, generální ředitel agentury CzechInvest. „Představíme jim, jak jsou již dnes uplatňovány principy konceptu Průmysl 4.0, kam směřuje výzkum a vývoj v této oblasti a jaká řešení jsou v současnosti již dostupná,“ upřesňuje.

Průmysl 4.0 je českým označením současného trendu v oblasti průmyslové výroby někdy nazývaného čtvrtá průmyslová revoluce, který s sebou přináší změny do dalších oblastí hospodářství, do vědy a výzkumu a v důsledku i do celé společnosti. Veřejnosti byl tento koncept poprvé představen na Hannoverském veletrhu v roce 2011. První ucelený dokument, který dává doporučení pro implementaci konkrétních kroků pro uvedení konceptu do praxe, prezentovala německá spolková vláda v roce 2013. V českém prostředí se klíčovým dokumentem nastupujícího trendu stala Národní iniciativa Průmysl 4.0 představená ministerstvem průmyslu a obchodu v roce 2015.

Tato komplexní změna se dotkne mnoha oblastí života české společnosti. Součástí diskuse jsou tudíž nejen státní instituce a resorty v čele s vládou ČR, ale i oborové svazy, podniky, školy, výzkumná pracoviště a nevládní organizace. Tým jejich zástupců pod vedením profesora Vladimíra Maříka, ředitele Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze pracuje na implementaci konceptu Průmysl 4.0 do praxe. Své výsledky představí na konferenci v Brně.

„Koncept Průmysl 4.0 mění filozofii a zažité postupy průmyslové výroby a pro firmy představuje jedinečnou příležitost ke zvýšení konkurenceschopnosti a zajištění udržitelného růstu. Jsem přesvědčen, že české podniky rychle začnou řešení a procesy konceptu Průmysl 4.0 zavádět, aby co nejdříve využily přínosů, které nabízí,“ říká generální ředitel skupiny Siemens v České republice Eduard Palíšek.

Další konference uspořádá CzechInvest v průběhu roku 2016 v Plzni, Liberci a Ostravě. Termíny konání budou upřesněny na www.czechinvest.org.

• koncept čtvrté průmyslové revoluce byl poprvé představen v Hannoveru v roce 2011
• vznik konceptu v České republice inicioval ministr Mládek v roce 2015
• implementaci do české praxe má na starosti tým odborníků pod vedením prof. Maříka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…