MPO odmítá účelové matení zákazníků mobilních operátorů

04.01.2017 10:30

S dalším ze série útoků přišel web Lidovky.cz 3. ledna 2017 v tomto textu, kterým účelově děsí a matou zákazníky mobilních operátorů.

MPO odmítá účelové matení zákazníků mobilních operátorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Článek na webu Lidovky.cz z 2. ledna 2017 nazvaný „Bruselu došla trpělivost. Poslal do Prahy člověka, aby ohlídal rychlý internet“ odmítá Ministerstvo průmyslu a obchodu jako silně tendenční a vytvořený zjevně pod vlivem obchodních zájmů části ICT sektoru.

Právě snahy o negativní medializaci tématu a lobbing na evropské úrovni byly důvodem, proč (už!) v létě loňského roku přijel zástupce Evropské komise do Prahy Ján Šebo, aby zjistil skutečný stav věci. Výsledkem jeho mise byl doporučující posudek Evropské komisi, která jej přijala. V prosinci 2016 potvrdila, že navržené řešení pokrytí takzvaných bílých míst, to znamená zhruba 20 procent území, kde vysokorychlostní internet není možné zavést pomocí běžného obchodního modelu, je věcně správné a akceptovala vládou schválený Národní plán rozvoje sítí nové generace. Navíc, většina českých domácnosti již přístup k vysokorychlostnímu internetu má, protože ho komerčně poskytují soukromé subjekty.

Je politováníhodné, že redakce LN se neobtěžovala Ministerstva průmyslu a obchodu na tyto věci zeptat a ke svému útoku na resort použila neaktuální informace.

Jedním z cílů návrhu novely telekomunikačního zákona je důslednější ochrana spotřebitelů, která je vysokou prioritou MPO. Materiál je čerstvě po připomínkovém řízení. MPO čeká vypořádání několika desítek připomínek a legislativní proces dosud neskončil. Dlužno podotknout, že návrh novely primárně a účinně řeší mj. snazší přenositelnost čísel mezi operátory a upravuje délku maximální výpovědní lhůty při přechodu zákazníků k jinému operátorovi, a to na 10 dnů. MPO chce zamezit zmatení veřejnosti, proto zdůrazňuje, že účastník může již dnes bez jakékoli sankce odmítnout akceptovat nové podmínky operátora, pokud vedou ke zhoršení jeho postavení. Obsahuje to § 63 odst. 6 zákona o elektronických komunikacích.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…