MPSV: Komunikaci s lidmi s PAS bude snazší prostřednictvím komunikačního souboru

09.09.2016 7:35

Dne 8. září 2016 byl na tiskové konferenci Úřadu vlády České republiky v poslanecké sněmovně za účasti zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších resortů představen Komunikační soubor.

MPSV: Komunikaci s lidmi s PAS bude snazší prostřednictvím  komunikačního souboru
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Dne 8. září 2016 byl na tiskové konferenci Úřadu vlády České republiky v poslanecké sněmovně za účasti zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších resortů představen Komunikační soubor. Komunikační soubor si klade za cíl přiblížit a ozřejmit odborné i laické veřejnosti jednoduché zásady komunikace s lidmi s PAS, ale také pomoci detekovat člověka, se kterým takto komunikovat mají. Odborné veřejnosti, tj. lékařům, zdravotnickému personálu, záchranářům, hasičům, policii, úředníkům, pracovníkům v sociálních službách, sociálním pracovníkům, pedagogickým a dalším pracovníkům různých resortů pomůže lépe zvládnout i pro ně zátěžovou a náročnou situaci, která je důsledkem nedorozumění, plynoucího z nedostatku informací.

„Ministerstvo práce a sociálních věcí si velmi váží nasazení rodičů děti s autismem při navrhování konkrétních opatření, které má stát ve zlepšení péče o tyto osoby a jejich blízké udělat. Jsme rádi, že jsme na této věci mohli spolupodílet. Dnes Ministerstvo práce a sociálních věcí na svých webových stránkách zveřejnilo Komunikační soubor, který tak bude dostupný široké veřejnosti. Dále jej bude distribuovat na krajské úřady a jejich prostřednictvím na obecní úřady, poskytovatelům sociálních služeb, zaměstnancům Úřadu práce České republiky, Lékařské posudkové služby a České správy sociálního zabezpečení. Zástupci Vládního výboru pro zdravotně postižené občany Komunikační soubor osobně představí 27. září 2016 na setkání metodiků sociální práce krajských úřadů, které se koná na ministerstvu, “ upřesnil za Ministerstvo práce a sociálních věcí David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení.

Jednotlivé dokumenty – Informační leták, Komunikační klíč v popisné i zkrácené verzi, Desatero komunikace s pacientem s poruchou autistického spektra, Průkaz osoby s PAS a Komunikační profil držitele průkazu – výrazně usnadní komunikaci veřejnosti s osobami s autismem a naopak.

„V letošním roce Ministerstvo práce a sociálních věcí zahájilo realizaci projektu Systémová podpora sociální práce na obcích, v rámci něhož dojde například k navržení modelu vstupního vzdělávání sociálních pracovníků ve veřejné správě, do nějž budou tyto znalosti rovněž zahrnuty, a také dojde k pilotnímu ověření typové pozice koordinátor sociální podpory, který by mimo jiné měl pomoci při komunikaci s osobami, které jsou postiženi poruchou autistického spektra, ale i dalším osobám s postižením,“ uvedl dále David Pospíšil.

Na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí je soubor dostupný ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…