MPSV: Sešity a komiks pro děti vysvětlují osvojení a pěstounskou péči

14.12.2019 18:38

Umístění dítěte do náhradní rodiny je významná změna a je nezbytné, aby jí dobře rozumělo. Sociální pracovníci často vyjadřují obavu hovořit s dětmi na téma umístění mimo biologickou rodinu. V rámci projektu MPSV byl proto vytvořen pomocný nástroj pro práci s dětmi, umístěnými mimo vlastní rodinu, při zjišťování názoru dítěte na náhradní rodinnou péči. Tímto nástrojem jsou tzv. dětské sešity.

MPSV: Sešity a komiks pro děti vysvětlují osvojení a pěstounskou péči
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

„Chtěli jsme hravým způsobem přiblížit formy náhradní rodinné péče a tematiku náhradní rodinné péče jako takové. Využili jsme pro to pomocníky z ptačí říše, například zvídavého vrabčáka. Sešity obsahují i jednoduché úkoly, jejichž cílem je odlehčit dítěti od tématu. V komiksu, kde se setkáte sTerezou a Martinem, jsme chtěli přiblížit pěstounskou péči dětem starším 12 let, které vyrůstají v pobytových zařízeních,“ doplňuje Johana Mertová, jedna zautorek sešitků.

Dětské sešity jsou určené především dětem, které se ocitly mimo vlastní rodinu. Jejich smyslem je pomoci dítěti porozumět situaci a připravit ho na přechod do nového prostředí – např. z dětského domova k náhradním rodičům apod. Sešity ale mohou být zajímavé i pro kamarády a spolužáky těchto dětí, protože napomáhají porozumění jejich nelehké situaci.

Pracovat s dětmi pomocí sešitů mohou pracovníci obecních či krajských úřadů, doprovodných organizací, pobytových zařízení, pěstouni nebo adoptivní rodiče, ale například i učitelé. Slouží jako opora při práci s dítětem, například při zjišťování názoru dítěte na náhradní rodinnou péči. Součástí těchto sešitů je i metodický materiál, který obsahuje popis, jak s dětskými sešity pracovat, včetně témat, která jsou v sešitech obsažena a která je možné s dítětem při čtení rozvíjet.

Tištěná podoba materiálů byla v létě tohoto roku distribuována pracovníkům krajských úřadů, orgánů SPOD a doprovázejícím organizacím, které poskytují podporu náhradním rodičům. Verze určená k tisku je k dispozici na webu pravonadetstvi.cz (ZDE).

Jaké sešity jsou k dispozici pro práci s dětmi?
Osvojené dítě: Pepík má oslavu
Dítě v pěstounské péči: Maruška se chystá na cestu
Dítě v pěstounské péči na přechodnou dobu: Pavlíkova dobrodružná plavba
Důvody, proč děti nežijí se svými rodiči: Jak si kukačka Jitka přála být dobrou maminkou
Cesta k náhradnímu rodičovství: Strnadovi si jedou pro Marušku
Komiks o pěstounské péči pro děti od 12 let: DVA v PP
Jak pracovat s dětskými sešity při zjišťování názoru dítěte na náhradní rodinnou péči (metodika)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…