MPSV poskytne na rozvoj regionů 1,8 miliardy korun

01.05.2016 21:30

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo v rámci Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) výzvu na podporu komunitního rozvoje. Určena je místním akčním skupinám (MAS), mezi něž z Evropského sociálního fondu rozdělí celkem až 1,8 miliardy korun.

MPSV poskytne na rozvoj regionů 1,8 miliardy korun
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

MAS jsou územní společenství obcí, firem, neziskového sektoru a občanů, které spolupracují na zlepšování kvality života ve venkovských oblastech. „Lidé žijící na venkově mají někdy dojem, že jejich problémy nikoho nezajímají. Tato výzva jim umožní získat finanční prostředky na řešení jejich konkrétních potřeb,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Výzva číslo 047 se zásadně liší od ostatních výzev vyhlášených v OPZ, a to nejen svým objemem. Ministerstvo práce a sociálních věcí na MAS do jisté míry deleguje část pravomocí - MAS budou v návaznosti na výzvu MPSV vyhlašovat své konkrétně zacílené výzvy, a také projektové žádosti budou hodnotit přímo zástupci MAS. Komunitně vedený místní rozvoj totiž spočívá na principu bottom-up (zdola-nahoru), kdy veškeré náměty vycházejí z potřeb a podnětů místních lidí, kteří nejlépe znají lokální problémy i potenciál.

„Pro území MAS je možnost čerpat evropské peníze na nejrůznější místní projekty klíčová. MPSV připravilo tuto výzvu včas a velmi dobře, což nám dává široké možnosti využití,“ pochválila spolupráci Markéta Dvořáková z MAS Brdy.

Mezi aktivity, na které je možné získat evropské peníze, patří například vznik a rozvoj sociálního podnikání, sociální služby pro lidi v nepříznivé situaci, komunitní sociální práce, pomoc lidem ohroženým na trhu práce (např. lidem s nízkou kvalifikací, lidem v předdůchodovém věku apod.) nebo podpora rodičů s malými dětmi (doprava dětí, „příměstské“ tábory atd.). „Předpokládáme, že největší zájem bude o budování komunitních center a podporu sociálního podnikání,“ dodala ministryně.

V Česku nyní funguje 180 MAS, v celé Evropě pak jde o tisíce tzv. LAGs (Local Action Groups), které navzájem spolupracují a předávají si zkušenosti s rozvojem venkova. Výhodou této podpory je také víceodvětvový přístup, kdy např. v ČR vedle OPZ mohou MAS žádat o podporu i v dalších třech operačních programech řízených resorty zemědělství, místního rozvoje a životního prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…