MPSV vyhlásilo novou výzvu pro sociální podniky. Na podporu je připraveno 100 milionů

22.08.2015 19:58

Pro zájemce o realizaci dobrých nápadů v oblasti sociálního podnikání z řad podnikatelských subjektů nebo OSVČ a pro všechny, kteří v hlavě nosí projekt, jak pomoci sobě a zároveň lidem na okraji společnosti - především těm je určena nejnovější výzva Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, podpořená prostředky z evropských fondů a v rámci Operačního programu Zaměstnanost směřovaná na podporu sociálního podnikání, sociálního začleňování a boje s chudobou.

MPSV vyhlásilo novou výzvu pro sociální podniky. Na podporu je připraveno 100 milionů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Projekty zaměřené na sociální podnikání mají různou podobu. Společná je snaha začlenit do běžných podnikatelských aktivit společensky nebo zdravotně handicapované osoby. Cílem je zajistit jim rovné příležitosti, zlepšit jejich sociální postavení ve společnosti a zvýšit jejich životní úroveň i sebevědomí.

Předkladatelům projektů bude k dispozici celkem 100 milionů korun z Operačního programu Zaměstnanost. Ucházet se o ně budou moci nejen noví zájemci o sociální podnikání z řad podnikatelských subjektů nebo OSVČ, ale i stávající sociální podniky, které by k rozšíření svých aktivit potřebovaly další peníze.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo výzvu s konkrétními podmínkami 17. srpna a projekty bude možné předkládat do 30. listopadu 2015.

Pro ty, kdo s podáváním projektových žádostí nemají zkušenosti, připraví ministerstvo speciální seminář a konzultace. Cílem je dát šanci dobrým nápadům, které pomohou najít pracovní uplatnění sociálně handicapovaným. Veškeré informace budou dostupné na www.esfcr.cz.

„Sociální podnikání není totéž co charita. Sociální podnik musí být stejně úspěšný jako kterákoliv jiná firma. Lišit by se měl především v tom, jak nakládá se svým ziskem. Předpokládá se, že ho investuje zpátky, například do vytváření dalších pracovních míst pro osoby se ztíženým uplatněním na trhu práce,“ zdůrazňuje náměstek ministryně pro zaměstnanost a nepojistné sociální dávky Jan Marek. „Na ministerstvu usilujeme o rozvoj sociálních podniků a podpora takových obecně prospěšných aktivit mi připadá smysluplná,“ dodává Marek.

Od roku 2013 podpořilo MPSV prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost 122 sociálních podniků. Momentálně v ČR působí více než dvě stovky sociálních podniků v různých oborech: od stavebnictví, průmyslové výroby, přes dopravu, potravinářství, až po finanční služby, telekomunikace nebo podnikání v cestovním ruchu.

Jedním z nich je i Fair & Bio družstvo v Kostelci nad Labem. V pražírně fairtrade bio kávy našlo pracovní uplatnění hned několik osob znevýhodněných na trhu práce. Pracovní pozice, na kterých působí, jsou zároveň chráněnými pracovními místy. Vedení pražírny na zaměstnance tak může brát mnohem přesnější a účelnější ohledy. „Ohleduplnost a toleranci jsem mnohdy v běžných kolektivech postrádala. Často na mne byly, bez ohledu na můj handicap, kladeny stejné nároky jako na mé zdravé kolegy. Proto jsou z mého pohledu chráněná pracovní místa jedinečnou příležitostí pro uplatnění lidí se zdravotním postižením,“ vysvětluje účetní Renáta Trykarová, která trpí revmatoidní artritidou. 

Podrobné informace o výzvě: http://www.esfcr.cz/vyzva-015-opz

Kdo a za jakých podmínek může dotaci na sociální podnikání získat:

- OSVČ nebo obchodní korporace:
- Veřejně se hlásí ke společensky prospěšnému cíli zaměstnávání a sociálního začleňování osob znevýhodněných na trhu práce
- Podíl zaměstnanců ze znevýhodněných skupin činí v podniku min. 30 %
- Více než 50 % zisku je reinvestováno do rozvoje podniku a naplňování jeho společensky prospěšného cíle.
- Při výrobě a spotřebě se zohledňují environmentální aspekty
- Poptávka a nabídku směřuje alespoň částečně do daného regionu a přispívá tak k jeho rozvoji

Na co lze v rámci výzvy pro sociální podniky získat dotaci:

- Podpora nově vznikajících sociálních podniků
- Podpora nových podnikatelských aktivit stávajících sociálních podniků
- rozšíření portfolia produktů a služeb
- rozšíření prostorové kapacity
- zřízení nové živnosti
- zřízení nové provozovny

Financování

- Celková alokovaná částka je 100 000 000 Kč
- 85 % z Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR
- 15 % z vlastních prostředků

Termíny

- zveřejnění výzvy 17. 8. 2015
- předkládání projektů od 1. 9 do 30. 11. 2015

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…