MPSV završuje projekt Podpora procesů v sociálních službách

20.10.2015 21:23

Zákon o sociálních službách je účinný od roku 2007, za osm let se v praxi ukázalo, že některé oblasti je třeba přesněji nastavit.

MPSV završuje projekt Podpora procesů v sociálních službách
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Projekt Podpora procesů v sociálních službách měl za úkol důkladně analyzovat prostředí sociálních služeb, vytvořit podklady a návrhy, které budou sloužit také jako doporučení pro změny v novele zákona o sociálních službách. Výstupy projektu představili zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí na závěrečné konferenci v Hradci Králové.

„Vyvíjejí se potřeby jednotlivých cílových skupin, ale i potřeby a možnosti celé společnosti. Zákon nesmí zůstat rigidním dokumentem, ale musí pružně reagovat na aktuální potřeby,“ uvedl David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení MPSV.

Projekt podrobněji specifikoval některá zákonná ustanovení zejména ve vztahu ke klientům sociálních služeb, zaměřil se na odstranění duplicit, na snížení administrativní zátěže a na celkové zpřehlednění systému sociálních služeb. Na základě těchto a dalších podnětů z praxe byly připraveny návrhy možných změn, které jsou zpracovány v šestadvaceti výstupech projektu. Ty se týkají zejména nově pojmenovaných druhů sociálních služeb a jejich registrace, plánování rozvoje a financování. Jasnější požadavky na kvalitní zajištění služby by mělo přinést zavedení personálního a materiálně technického standardu. Do konce projektu bude zveřejněno dalších patnáct výstupů. Spolupracovalo na nich téměř 420 externích odborníků a přes tisíc pracovníků sociálních služeb se účastnilo konzultačního procesu k nové typologii.

„Za nejvíce viditelnou úpravu považujeme návrh na změnu některých druhů sociálních služeb, které povedou ke kvalitnějšímu poskytování služeb potřebným občanům,“ upřesnil ředitel Pospíšil.

Pokud by tyto změny byly přijaty a legislativně schváleny, mohly by lépe pomoci i rodinám v nepříznivé sociální situaci. „A to v kladném smyslu slova, protože nová služba pro rodiny by měla sestávat z několika druhů současných služeb. V takovém případě bude možné komplexněji reagovat na potřeby konkrétní rodiny,“ dodal Pospíšil.

Celkové náklady od zahájení projektu v červnu 2010 dosáhnou 46,6 mil. Kč. Projekt Podpora procesů v sociálních službách je financován prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…