MPSV zveřejnilo výzvu na podporu školních obědů

23.12.2015 11:37

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo druhou výzvu k předkládání projektů v rámci Operačního programu potravinové a materiální pomoci (OP PMP).

MPSV zveřejnilo výzvu na podporu školních obědů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Výzva je zaměřena na podporu bezplatného stravování pro nejchudší děti ve školních jídelnách a mateřských školkách. Podpořeny budou děti ve věku 3 až 15 let, které navštěvují školská zařízení a jejichž zákonní zástupci pobírají dávky pomoci v hmotné nouzi. Pro aktuálně vyhlášenou výzvu je připraveno celkem 26 miliónů korun a první kraje se již hlásí o podporu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí tuto výzvu připravilo v reakci na vzrůstající počet dětí, které ve školách neobědvají, a to především z důvodu špatné finanční situace jejich rodičů. Nejde přitom jen o rodiny ze sociálně vyloučených lokalit, ale rovněž o samoživitele.Absence zdánlivě banální věci, jako je školní oběd, může mít fatální následky nejen na zdravotní stav dětí, ale hlavně na jejich psychický a sociální vývoj. Příspěvek na školní oběd zajistí dětem nejen pravidelné a vyvážené stravování, ale podpoří i jejich začlenění do školního kolektivu. Sociální vyloučení dětí z kolektivu totiž může negativně ovlivňovat i jejich celkový prospěch, studijní výsledky, a tím i jejich budoucnost. „Pro období 2016 - 2020 se nám podařilo získat z evropských fondů celkem 400 mil. Kč., které dovolí podpořit až 20 tisíc dětí ročně“, uvedl náměstek ministryně pro ekonomiku a evropské fondy Martin Kučera.

Pomoc bude určena dětem ve věku 3 – 15 let navštěvující základní nebo mateřskou školu, které se jako společně posuzované osoby z hlediska nároku na příspěvek na živobytí nacházely v hmotné nouzi v rozhodném období, což bude ověřovat místně příslušný Úřad práce. Oprávněnými žadateli v této výzvě jsou kraje a hl. m. Praha. Žadatelé mohou žádosti o podporu podávat do 31. ledna 2016. Projektové záměry a žádosti bude možné konzultovat s pracovníky řídícího orgánu prostřednictvím emailu oppmp@mpsv.cz. Podmínky výzvy jsou k dispozici na webových stránkách www.mpsv.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…