MS: Poslanecká sněmovna schválila změny v úpravě svéprávnosti

26.10.2016 11:52

Poslanecká sněmovna dnes schválila novelu občanského zákoníku, která prodlužuje dobu pro přezkumy všech osob, které byly před rokem 2014 omezeny či zbaveny způsobilosti k právním úkonům, ze tří na pět let. Změna zákona byla nutná z důvodu větší ochrany osob s omezenou svéprávností.

MS: Poslanecká sněmovna schválila změny v úpravě svéprávnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Pokud by novela nebyla přijata, pak osoby, u kterých nedošlo k přezkumu, získají první den roku 2017 status osob svéprávných. V důsledku předčasného nabytí svéprávnosti by mohlo dojít k poškození a zneužití jejich práv. Zároveň by byly zbaveny možnosti plně realizovat svá práva v každodenním životě. Posuzování svéprávnosti je náročné pro posuzovaného člověka i jeho blízké, tedy pro ty, ke kterým by se mělo v takto citlivém procesu soudního rozhodování přistupovat s co největší šetrností.

Samotné vypracování znaleckého posudku je časově náročné a nelze jej uspíšit. Novela proto přináší pravidlo, podle něhož nebude znaleckého posudku zapotřebí ve všech případech, ale ve vybraných situacích bude stačit i zpráva ošetřujícího lékaře.

Soudy budou moci i v budoucnu v mimořádných případech prodloužit období pro pravidelný přezkum, a to ze tří až na pět let. I nadále však zůstane zachována možnost toto rozhodnutí změnit, pokud by se stav člověka zlepšil (viz § 60 NOZ).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …